Az állatok fals hangja

A capella annyit tesz: hangszerkíséret nélküli zene. A műfaj egyik legismertebb magyar együttese, a Bolyki Brothers az állatkertbe kirándul, és ha már arra járnak– immár nem először –, énekelnek is a Zenés Állatkerti Esték-sorozat július 28-i koncertjén.

A Bolyki testvérek alkotta húszéves együttes tagjai klasszikus hangszeres zenésznek tanultak, ám a brácsa, klarinét és pozan mellett a mindig náluk lévő hangszert választották, és játékból, saját örömükre éneklésbe kezdtek. Azután – ahogy ők fogalmaztak – egyszercsak a Zeneakadémia színpadán találták magukat. És nem idegen­ vezető által kísért csoport turista tagjaként.

A nem szomorúzeneként éneklő együttes Az állatok fals hangja című koncertjén a helyszínhez méltó természetközeli akusztikát keres, a swingtől és a hagyományos afrozenéktől különleges hangzás felé haladnak majd. A közeljövőben megjelenő lemezükről is előad­nak dalokat, de hogy melyeket, azt e sorok írásakor még nem tudni, hiszen most komponálják. Egy Németországban, majd Grazban megismert új technika segítségével pedig nagyszabású hangorkánra készülnek.

Nem szakítanak hagyományaikkal, ezúttal is elhangzik majd az előadásaikon már szinte nélkülözhetetlen dal, a Hová mész te, kisnyulacska?, elvégre autentikusabb közegben nem is énekelhetnék. A közismert gyereknóta nemcsak egyik lemezük címadó dala, hanem külföldi fellépéseik közönsége kedvéért komoly fordítási feladatot is jelent számukra. Előbb-utóbb fordítói versenyt hirdethetnének az Ingyom­ bingyom tá liber, tutá liber má liber mondat kínai, szerb – na jó, hát legyen könnyebb a feladat –, olasz, német és angol verziójára. A Hová mész, te kisnyulacska? rendszerint gregorián, korál, fúga, barokk opera, Mozart­ opera, jódli, rap és techno stílusban hangzik el, ezúttal azonban tovább színesítik a palettát, pl. a klezmerrel. És mint mindig, természetesen ez alkalom­mal is megénekeltetik majd a közönséget is.

A tavalyi állatkerti koncertbe különböző állatok is beleénekeltek, ez most sem lehetetlen. Akkor a tevék bamba bámulása ihlette meg az együttest, idén még nem lehet tudni, melyik bentlakó inspirálja majd őket az improvizációkkal tűzdelt hangversenyen.

Top 5

1. XX. Művészetek Völgye

Két év kihagyás után Kapolcs, Taliándörögd, Vigántpetend, Monostorapáti, Pula, Öcs, Nagyvázsony huszadszor várja közönségét július 23. és augusztus 1. között.

2. Flamenco Fiesta

A flamenco nem csupán spanyol tánc; tradíció és életforma. Július 31-ig Pécsett ünneplik.

3. Borest

Keddenként, így július 27-én este is borosgazdák bemutatkozása a csopaki borospincékben.

4. Gyökér aki mulat!

A Roham Magazin egy zenei fesztivál keretében összegyűjtötte az ország leggyökerebb produkcióit. Soerii & Poolek táncoló törpéjétől a Csermanek Lakótelep tablettás koccintós performance-ig. Emellett vetítések, kiállítások a Vas utcai Roham kávézóban (VIII. ker., Vas u. 16.), július 30–31.

5. Párizs ege alatt...

Orosz Zoltán és Bardóczi Attila francia sanzonestje Keszthelyen a Balatonparti Sétányon július 30-án este fél kilenckor.

Bolyki Brothers
Bolyki Brothers
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.