Szem a láncban

Makk Károly két filmje DVD-n

Három DVD-lemezen két játékfilm: az 1970-ben készült Szerelem és a 2003-ban bemutatott Egy hét Pesten és Budán, amit több mint kétórás beszélgetéssorozat egészít ki a művek keletkezéséről – ez a Makk Károly világa-sorozat legújabb darabja. A kiadó egy dobozban teszi közzé az időben egymástól távoli két filmet, jelezve: összetartoznak.

Bár a harmadik lemezen a kor filmkészítésének sok politikai és szakmai kulisszatitkát eláruló rendező úgy véli, nem ismételhető meg, nem folytatható a Déry-novellák alapján forgatott Szerelem. Még akkor sem, ha az Egy hét Pesten és Budánban is Törőcsik Mari és Darvas Iván alakítja, immár öregen, az egykori szerelmespárt. Valóban, a minden idők egyik legjobb magyar filmjének tartott Szerelem kerek egész dramaturgiájából, értékvilágából nem következik egy másik sztori. A mű arról szól, hogy az ötvenes években politikai okokból bebörtönzött János felesége kegyes csalással, színjátékkal próbálja életben tartani a férfi haldokló édesanyját (Darvas Lili), mindhiába. Mire Jánost kiengedik, az öregasszony meghal.

Makkméltán tartja e filmjét a tisztaság, a szeretet, a becsület, a hűség drámájának egy embertelen korban. Viszont több mint három évtizeddel később – szokatlan gesztussal – mégis átértelmezi. E szerint az Egy hét… asszony hőse annak idején az ÁVO besúgójaként akaratlanul maga juttatta börtönbe szerelmét. A férfi kiszabadulása után nem sokkal emigrált, jómódú feleséggel Svájcban élt évtizedeken át, és most azért utazik Budapestre, mert hírét vette, egykori szerelme halálos beteg. Azt már itt tudja meg, van egy lánya az asszonytól.

Az ezredforduló utáni hazai viszonyok között mégis folytathatóvá, folytatandóvá vált tehát a Szerelem. Makk ugyan szabódik az interjúban: a film angol producer-társírója és magyar vágója ösztökélésére alakult így, de végül maga is elfogadja: az a szeretet, becsület, hűség mégsem lehetett egészen tiszta. Ahogy Illyés mondta: „mindenki szem (volt) a láncban”.

E rendezői gesztus miatt érdekesebb, drámaibb e kiadvány a sorozat előző, Makk korábbi sikereit tartalmazó lemezeinél.

Makk Károly világa – Szerelem, Egy hét Pesten és Budán Kiadja és forgalmazza: Best Hollywood

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.