Tét nélkül

Ami dumát mostanában hallottam, éppen csak karcolja a felszínt.

Siratják a kabarét. Valamikor a Nagykörúton belül tucatszám voltak helyek, ahol esténként kabaréra gyűlt a közönség. Később a nép minden szilvesztereste kabarét nézett, egy hét múlva meg meghallgatta az évzáró rádiókabaré ismétlését. Ma újranézi/hallgatja a régi műsorokat, és azt kérdi: miért nem tudnak ma ilyen jót csinálni? Hol veszett el a magyar humor? Hova tűnt a pesti vicc?

Ugyan már!

Csak úgy zúdulnak rám egész nap a poénok, nem tudok két levelet elolvasni a számítógépemen, hogy ne jönne valami vicces harmadik, a világhálón pedig bármerre igyekszem, humorbombazáporban kell fedezéket találnom.

Hogy hol van Salamon Béla, Alfonzó, Hofi vagy Sándor György? Igaz. Ők hiányoznak nekem is. Kitaláltak, megteremtettek valamit, ami csak az övék volt, amit utánozni nem érdemes, mert hamis lesz. De azért Fábry Sándor is volt azóta, és a Dizájncenter ma is ül és üt. Röhöghetünk magunkon, ha látjuk.

S itt vannak a standuposok. Nálunk is volt, mégis Amerikából kanyarodott vissza hozzánk a dumaszínház, és nem tagadhatom, Szőke vagy Badár elámít és megnevettet bármikor.

S az egyetemi szubkultúrába már bedolgozták magukat a többiek is, új nyelvet beszélnek, új problémákra faragják a poént. Helyes. A kabaré a pillanat műfaja, a színháznál is gyorsabban kell változnia a világ változásával.

S mert gyorsan reagál, nem is hatol mélyre. De azért ebbe nem kellene belenyugodnia. Ami dumát mostanában hallottam, éppen csak karcolja a felszínt. Kiállnak a fiúk, mondják a magukét, kitérnek erre, arra, nem áll össze egységes kép, és főleg, nem látom a célt. Azon kívül, hogy túl kell élni a szereplést, ha a közönség vacsora közben nem fogja a poént, nincs is más tétje az egésznek.

Vagy csak annyi, ki a nagyobb dumás? Akkor már hadd szurkoljak én is: a sok-sok fiú közt most megjelent egy lány, sőt asszony, két gyermek édesanyja. Aki hitelesen adja, hogy szabadulna tőlük. Hoppá, ezzel is lehet viccelni? Vagy komolyan gondolja… Kormos Anett csodálkozó szemét ráveti a hitetlenkedő-fészkelődő közönségre, közben meg sem rezdül az arca. Régi trükk, csak veszélyes, a nézőnek nem jelzi semmi, mikor kell nevetni. De hát addig jó, amíg magától van kedve hozzá!

Infó: Dumavölgy-Humorvár tíz nap stand up nagyvázsonyban: Aranyosi Péter, b adár Sándor, b ödőcs Tibor, d uma Jam, Fiatal Félőrültek fesztiválja, h árom Kismalac, Kiss ádám, Kőhalmi Zoltán, Kormos Anett, Kovács András Péter, Litkai Gergely, Szente-Veres Adrienn, Szomszéd néni Produkciós Iroda, Zsók Levente és sokan mások. Július 23.–augusztus 1-je között este 8-kor (25-én és 31-én délután 5-től).

Top 5

1. Rózsáim pompásan virágoznak

Pécsi Horvát Színház (Anna u. 17.) július 19-én este 7-kor.

2. Kocsonya Mihály házassága

A Budaörsi Játékszín előadása a siklósi várban július 20-án este 9-kor.

3.  ZJ 9231, avagy a művtev vége

A KoMa Társulat előadása a kőszegi Jurisicsvárban július 21-én este fél 9-kor.

4. A Bermuda-háromszög rejtélye

A Kazinczy Színház előadása a Tihanyi Szabadtéri Színpadon (belső-tó partja) július 24-én este fél 9-kor.

5. Tuvia Tenenborn: az utolsó zsidó európában!

New York-i Zsidó Színház–Radikális Szabadidő Színház a Tűzraktérben július 25-én est fél 9-kor.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.