Gigantikus bulit tartanak a sztrádán - 60 kilométeres lezárás

Többször írtunk már Európa németországi kulturális fővárosa, a Ruhr-vidék megalomániájáról. Pedig a nagyokat álmodó bányászfiak még csak most készülnek az igazi attrakcióra. Július 18-án egymillió embernek rendeznek pikniket egy lezárt autópályán.

Az A40-es sztrádáról csak annyit, hogy amikor február végén, a Ruhr2010 programsorozat másik gigászi projektje miatt jártam ott, egy óra hosszáig tartott átautózni Essenből a tíz kilométerre lévő Bochumba. Hétvégén, délidőben. Szóval a Ruhr-régión áthasító A40-es éjjel-nappal dugig, az idei kulturális évadért felelős menedzsercsapatról azonban már korábban kiderült, hogy – finoman szólva – keresi a kihívásokat. 365 napjuk van ugyanis arra, hogy elhitessék a világgal: fúrótornyaikon, aknáikon és szénmosóikon kívül is van mivel büszkélkedniük.

Komolyan is vették a feladatot: a kulturális évad kezdetére kiállítótérré alakították a világ legmagasabb gáztartályát, „visszakölcsönözték” a nácik által elrabolt egyik legértékesebb képzőművészeti gyűjteményt – 55 millió euróért felújított múzeumukba. Föltett szándékuk, hogy hangszert adnak az öszszes Ruhr-vidéki kisiskolás kezébe, összeboronálnak egymással művészeti ágakat, vallásokat, bevándorlókat, pénzembereket és önkénteseket. Mindennek tetejébe megzöldítik ezt az igencsak szürke (valójában fekete) szegletét Európának: tájépítészekkel új bicikliutakat, csatornákat, land-art művészekkel lombos autópályákat és szivárványszín fölüljárókat terveztetnek, most, az évad közepén pedig meglengetik „Still leben” feliratú zászlójukat.

Nyugodtan, csendesen élni – hirdeti a szlogen, amelynek jegyében július 18-án uzsonnázóparkká változtatják Európa egyik legforgalmasabb autópályájának 60 kilométernyi, Dortmund és Duisburg közötti szakaszát. A meghívás a Ruhr-vidék mind az 5,3 millió lakosának szól, akik érkezhetnek gyalog, babakocsival, biciklivel, rollerrel vagy bármilyen, motor nélküli járművel, hozhatják tollaslabdáikat, focijukat, és imbiszüket is kicsomagolhatják majd a betonpikniken. A szaggatott vonal mentén emelt miniszínpadokon zenekarok, utcaszínházak, mesterszakácsok – köztük a pécsi Playback Színház társulata és magyar gasztrozsenik – szórakoztatják a sztrádakirándulókat. De itt tartják majd havi rendes ülésüket a régió StarWars-rajongói, eljönnek a környék legjobb gombfocistái és legtermékenyebb Wikipedia-szerkesztői.

Sakkmesterek keresik kihívóikat és a német–török–görög barátság jegyében az A40-en gyülekezik a Bospo(Ruhr)us nevű egylet is – páneurópai pikáns falatkáival. Az autópálya-zárlatig már csak két nap van hátra, de a szervezők már egész nyugodtak lehetnek afelől, hogy az „asztalod a színpadod” mottó, meg persze a gigaszámok (20 ezer asztal, 40 ezer sörpad, legalább egymillió látogató, ötezer önkéntes) beváltották a hozzájuk fűzött PR-reményeket. Az itt-ott még mindig pöfékelő bányakémények tövébe ugyanis foglaltak asztalt Svájcból, Ausztriából, Hollandiából, Spanyolországból, Japánból és az USA-ból is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.