Potter mint Terminátor

Harry Potter-jelmezben készségesen eltünteti a világból a bűnözést és az erőszakot.

Aki még nem tud az 1999-ben alakult Blue Noses – Kék Orrok elnevezésű kortárs orosz művészduóról, az a budapesti Knoll Galéria Párhuzamok film és videó között című tárlatára menjen pótolni! Az Oroszországot parodizáló performance-aik vagy ismert politikusok, közszereplők jó hírét megsértő videóik miatt számos nemzetközi botrányt kavart páros ezúttal kurátorként jegyzi a kiállítást.

A hangsúly itt nem annyira az egyes munkákon van, sokkal inkább film és videó kapcsolatának történetén. Azon a folyamaton, amelynek során a videoművészek a film eszköztárának és jellegzetes technikáinak használatán keresztül végül megteremtették saját vizuális nyelvüket, jelrendszerüket. A néma filmes technikák merész továbbgondolásától a himnuszon, a filmoperán vagy éppen a tévéhíreken át napjaink kedvelt filmműfajaihoz jutunk. Láthatunk zenei klipet, karaokét, tévésorozatot és thrillert. De akad a videomunkák között politikai pornó, valamint egy művészettörténeti utalásokkal telített, a szuprematizmus atyjának tekintett Kazimir Malevics jellegzetes munkáit idéző, úgynevezett szuprematista pornó is, amelyben – az említett képzőművészeti irányzat kifigurázásaként – színes, geometrikus formák – mondjuk ki: körök, négyzetek és társaik – közösülnek egymással.

A hollywoodi minikasszasikerek mellett sajátos módon újraforgatott változatban, remake for mában találkozhatunk például a Terminátorral és King-Konggal.

A Kék Orrok jóvoltából feltűnik a népszerű regényhős, Harry Potter ironizáltkultikus figurája is: a Ha én Harry Potter lennék című videóban a művészpáros egyik tagja azon fáradozik, hogy Potter-jelmezbe öltözve saját kívánságai mellett a társadalom álnaiv vágyait is teljesítse. Miközben haszontalan ajándékokat és olcsó édességeket varázsol magának, készségesen eltünteti a világból a bűnözést és az erőszakot. Carl Orff Carmina Buranájának dallamára serényen megtisztítja az utcákat a hajléktalanoktól, drogosoktól, alkoholistáktól és prostituáltaktól, hogy dolga végeztével, mintegy a kemény munka jutalmaként, barátaival végre elfogyaszthassa a korábban elővarázsolt szeszes italokat.

Infó: Párhuzamok film és videó között, Videoremake-ek, sorozatok, kísérleti film, korai filmtechnikák az orosz videoművészetben Knoll Galéria, Budapest VI., Liszt Ferenc tér 10. Július 31-ig.

Top 5

1. Hé, fiúk!

Vedres Ági kiállítása a Mai Manó Házban (Budapest VI., Nagymező utca 20.) augusztus 29-ig.

2. Fény–tér–Forma

Üvegművészek kiállítása a szentendrei Erdész Gallery és Designban augusztus 8-ig.

3. Cigány vagyok

Terri Potoczna, Londonban született, lengyel származású brit fotóművész kiállítása a Bálint Házban (Budapest VI., Révay u. 16.) július 22-től.

4. Egy énekkart keresek, ahol még énekelnek, és egy mosodát, ahol még mosnak

Gerber Pál retrospektív kiállítása a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeumban augusztus 15-ig.

5. Montenegró, a kövek bölcsője

Magyar Természettudományi Múzeum, július 30-ig.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.