Édeskevés!

Csokiból sosem elég. Vallja az afrikai kivándorlással és a gravitációval soha meg nem küzdő Gombóc Artúr, valamint a nemrég megszépült budapesti Csokoládémúzeum tulajdonosa, Farkas Elemér, aki már két évtizede gyűjti az édességgel kapcsolatos emléktárgyakat.

Járt már ön pralinétúrán? Azon, amelyik úgy kezdődik, hogy gyülekező a csokoládé-szökőkútnál, és úgy folytatódik, hogy marcipán saslikpálcára szúrása, csokizuhatagba mártása, majd helyszínen történő elmajszolása? Az 1900-as évek legelején nemesi vadászkúriának épült Bekecs utca 22.-ben összes gyerekével együtt nekivághat ennek a – csöppet sem sportos – kirándulásnak. Ott ugyanis Farkas Elemérnek és húsz éve gyarapítgatott magángyűjteményének hála, nemrég szentélyt avattak az édességnek.

Visszatérve a pralinétúrára: a ragacsos indulás után a látogató századfordulós delikáteszüzletek kirakatai közt, csokihistóriákat hallgatva, forró csokit szürcsölve és filmeket nézve barangolhat tovább, ráadásul a séta egyik állomásán az eszményi nassolnivalót is elkészítheti magának, bármilyen fűszerrel  – például csilivel vagy kókusszal –ízesítve.

Mi más előtt pózolhatnának a múzeumtúra végi családi fotózkodáson a gyerekek, mint a kert közepén díszelgő óriás Mozart golyónál? Ha pedig a másfél órányi kóstoló annyira megihlette volna őket, otthon meg is festhetik a kalandokat, mert a múzeum pályázatot hirdetett a legötletesebb gyerekrajzoknak.

A szülői (tanári) tévhitek eloszlatására – hogy tudniillik a csoki úgy, ahogy van, ártalmas – egészségre nevelő és szemléletformáló programot hirdettek Farkasék. Furcsa, hogy éppen ők akarják megóvni a gyerekeinket a túlzott energiabeviteltől, a kóros elhízástól, de így van. Kiállítást (benne többek között igazi kakaóbabtermést) mutatnak, és filmet vetítenek az iskolásoknak, majd megpróbálják a fejükbe vésni a csokievés aranyszabályait. Akkora szigor azért persze nincs, hogy bele ne férne egy kis kóstolás, mondjuk szolid mártogatás a barnán bugyogó szökőkútba!

Top 5

1. A kiskukták nagy napját tartják július 24-én délután 2-től a pécsi Északi Várfalsétányon.

2. Zeneóriások a tisza partján Interaktív zenei kurzusok és koncertek várják a gyerekeket július 19–25. között a Gitármánia és zenei Továbbképző Táborban Szolnok-Tiszaligeten.

3. Barangolás a mitológia mesés világában a Fővárosi Művelődési Házban július 19.–augusztus 13. között.

4. Ördöglovasnapot rendeznek július 25-én a biatorbágyi Sándor–Metternichkastélyban.

5. A  Hahota Gyermekszínház Csalavéri Csalavér című előadását július 25-én délelőtt fél 11-től és délután 3-tól is játssza a kemencei Fabula-tanyán. Ugyanitt reggel 9-től Mesetáncház.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.