Akiről beszélni kell

Nagyapja belevitte az európaiságát, egészen pontosan magyarságát.

Még a tapasztalt mozgóképrajongók zöme is csak zavartan borzolja a homlokát, ha valaki feldobja Emeric Pressburger nevét egy filmklubos eszmecserén. Igaz, néhány évvel ezelőtt a miskolci CineFest szervezői rácsodálkoztak arra, hogy az Oscar-díjas forgatókönyvíró szülőháza valamilyen csoda folytán megmenekült a szocreál városszépítés pusztító ereje elől. Így lassan tudatosult, hogy Pressburger Imre is egy külhonban extrém sikereket elért magyar művész. Tegyük hozzá: elfeledett magyar művész.

A hiány akkor válik bosszantóvá, ha megnézzük Pressburger Michael Powell rendezővel készített műveit. Az idei Karlovy Vary-i fesztiválon retrospektívet szerveztek életművükből – hasonló megrendezése hazánkban sem volna rossz ötlet. Az Oscar-díjas magyar Pressburger Oscar-díjas skót unokája, Kevin Macdonald filmrendező kísérte a filmeket. Ő mesélte: a korabeli kritika gyűlölte a filmjeiket, a rossz ízlés definíciójának tartották. Nagyapja belevitte az európaiságát, egészen pontosan magyarságát, és a multikulturális játékosság szembement a kor angol realista mozgókép-művészeti trendjeivel, igaz, a közönség kegyeiért nem kellett sorba állniuk.

A Vörös cipellőket két évig játszották New Yorkban, korának egyik legsikeresebb mozifilmje volt. Mégis elfeledték volna, ha nincs Martin Scorsese és Francis Ford Coppola rajongása és nagyvonalúsága, mert nem állnának rendelkezésre felújított, de leginkább megmentett kópiák.

Legújabb kedvencem a Diadalmas szerelem. David Niven második világháborús vadászpilóta, aki gépéből kiugrik a biztosnak hitt halálba, de előtte rádióján át szerelemről vall egy amerikai női hadtest katonájának, June-nak, és reménytelenül egymásba szeretnek. A fekete-fehér másvilágon azonban teljes a zűrzavar. Valamiért elmulasztják átigazolni Petert a túlvilágra, így a tengerparton ébred, majd összetalálkozik a szerelmével. Mivel elvileg az ideje lejárt, és meg kéne halnia, a Túlvilági Legfelső Bírósághoz fordul, hogy mégis életben maradhasson. A tárgyalás a filmtörténet egyik leghumorosabb politikai szatírája: a világ rendje fölött diadalmaskodik a szerelem.

Top 5

1. Film. Mauritius, a kincses sziget Zachar Zita filmje a klebelsberg kultúrkúriában (Budapest ii. ker., Templom u. 2–10.) július 22-én este fél 9-kor.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

2. Film. Négy fal között játszódó filmek az Örökmozgóban. a jándék ez a nap 21-én, a hóhér 22-én, 3:1 a szerelem javára 24-én, k ét emelet boldogság 25-én.

3. Film. Kéjjel-nappal Akcióvígjáték Tom Cruise-zal és Cameron Diazzal.

4. DVD. Amelia – Kalandok szárnyán Amelia Earhart legendás amerikai pilótanőt Hilary Swank adja.

5. DVD. Az ember és a kutyája Jean-Paul Belmondo agyvérzése után ezzel a filmmel tért vissza.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.