Zsírlézer

Megint a városé a fesztivál. Megint előttünk teremhet egy happening, nem kell hozzá bejárni a plázapoklot.

Mesélik, hogy korábban a Vörösmarty téren volt a Tér-Film-Zene Fesztivál. Mesélik továbbá, hogy az volt az igazi – nem mintha legutóbb, mikor a WestEnd tetején rendezték a nyár leghosszabb egybefüggő fesztiválját, szóval nem mintha legutóbb ne lett volna jó a hangulat. Mégis: azért az élmény, hogy megy, mendegél az ember az utcán, és egyszer csak hopp: ott terem előtte egy tér, tele emberekkel, akik kortyolgatás közben filmet néznek a város közepén, beszélgetnek, csókolóznak, veszekednek: élnek az egyesek szerint hovatovább „élhetetlen” Budapest szívében, na, az az élmény tényleg nem mindennapi.

A Tér-Film-Zene Fesztivál néhány éve a város tetejére költözött, ami egyszerre volt jó és rossz döntés. A rosszal kezdem: az esetleges spontaneitás veszett el a bevközpont tetejére hurcolkodással, a fesztivál izolálódott, ráadásul ép elmével keresztülvergődni a WestEnden majdnem lehetetlen. A jó pedig az volt a döntésben, hogy egész jól néz ki a város, ha felülről nézi az ember, ráadásul egy ilyen magaslati kertmoziban, hideg ital mellett üldögélve még a másod-harmad vonalbeli magyar filmek is nézhetőknek bizonyultak. A program java persze nem ezekből került ki, szerencsére, lehetett vinni a kölyköt hazai rajzfilmbámulóba, például, ez a zsáner ritka hétvégi vendég manapság a tévében. Lehetett látni nagyszerű bandákat is a Tér-Film-Zene Fesztivál színpadán. Este tíz után, mikor már nem illik különösebben hangoskodni, még a város tetején sem, no, akkor meg jött Gyarmati István, és remek zongoraszót rögtönzött némafilmek alá.

Idénmegint költözik a legnagyobb kertmozi: a 2010-es eseményeknek július 12-től augusztus 8-ig a Millenáris ad otthont. Megint közelebb kerül a fesztivál a városhoz, leereszkedik a magasból, egyenesen a Kis Rókus utcába. Ami nem változik: az átlag nívó. Biztosan lesznek idén is gyengécske filmek, a kulturális étés itallap jó része azonban nemcsak hogy vállalható, hanem egyenesen zsírlézer.

A tematikus programok között találunk Erkel és Chopin születésének 200. évfordulója alkalmából műsorra tűzött műveket, Bujtor István-filmeket, és külön blokk foglalkozik az idei filmszemle életműdíjasa, Rózsa János munkáival. A tematikus egységektől függetlenül is számos (hazai és külföldi) mozi-, animációs és tévéfilmet láthat, aki a Millenárisra vándorol. A hangulatos esték zenei aláfös té séért pedig mások mellett Falusi Mariann, a Hot Jazz Band, Török Ádámék, a Budapest Ragtime Band, a Bohém Quartet és Benkóék felelnek majd. Mindez: ingyen.

Úgyhogy megint a városé a fesztivál. Megint előttünk teremhet egy happening, nem kell hozzá bejárni a plázapoklot. Közel van, és jólesik. És hátha az is kiderül: nem csak fentről nézve élhető a város, Budapest.

Tér, film, zene a WestEnd tetején
Tér, film, zene a WestEnd tetején
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.