Őz fejjel is...

A kétlakiság következménye, hogy két könyvtárat tart el a család. A belvárosi inkább Németh Lajosé.

Vámosmikolai, azaz a Börzsöny a szülőföldje, az őzek feléjük is szép számmal szaladgáltak az erdőben. Ez lehet a magyarázata, hogy Németh Lajos apró gyerekkorából az Öreg néne őzikéje című mesekönyv maradt meg. Több mese nem is nagyon kellett, mert a vámosmikolai gyerekeket nem kellett altatni, arra ott volt a hegyi levegő, a természet. Az iskolai évek eredménye néhány jutalomkönyvben is testet öltött – Németh Lajos tanulónak, kiváló tanulmányi eredményéért és példamutató magatartásáért. Az egyik évtizedek múltán is emlékezetes. Borbély László: A senki-szigeti nagykaland című könyvét bármikor felmondja, mert világéletében megfogták a fordulatos, tanulságos kötetek, amelyeknek utolsó

lapjain mindig a jók győzedelmeskednek. Középiskolásként mindenféle könyvet falt, nem is tehetett mást a fővárosi Arany János Gimnáziumban tanuló, az estéket a kollégiumban töltő Németh Lajos, aki később az ELTE matek–fizika szakát választotta.

Szakmája végül a meteorológia lett, évtizedek óta ismerjük őt a képernyőről, híradóból, most éppen az egyik kereskedelmi csatorna arca. Egyre többet tudunk róla, egyebek mellett azt, hogy szeret futni. A Bécs–Budapest maratont csapatban tudja le, de egyénileg is lefutotta már a 42 kilométert. Olykor biciklivel jár a belvárosi lakásából Nagykovácsiba vagy vissza. A kétlakiság következménye, hogy két könyvtárat tart el a család. A belvárosi inkább Németh Lajosé. Az egyik szobában a szakma sorakozik a polcokon – atlaszok, lexikonok, szakkönyvek. És néhány béka, ami alighanem a meteorológusok különös kabalája, mert ezek az állatok Vissy Károly könyvespolcán is töménytelen mennyiségben sorakoznak.

A másik szoba, a nappali, a kalandok tárhelye. A vitrines, polcos, sötétbarna könyvszekrény mint bármelyikünké. Látszik, hogy gazdája rajong Moldova György műveiért. – Úgy ír, ahogy nagyon kevesen. Mintha mi is ott lennénk, ahol Moldova jár. Lehet, hogy nem a legkorszerűbb választás, de így van – mondja. További kedvencei a háborús művek. Tinédzser korának meghatározó élménye volt Irwin Shaw Oroszlánkölykök című alkotása, a kalandok és az ifjú lelket felborzoló szexuális jelenetek miatt. Most Környei István haditudósító háromkötetes visszaemlékezését falja, de minden más is jöhet, ami kalandos és az emberi tisztesség terén példát mutat.

Polcfigyelő

Egykoron rajongott a magvetős és kossuthos könyvekért, Mág Bertalan bűnügyi történeteiért, de mostanában lazul a kapcsolat. Nem szereti a sok ezer forintért vett, pillanatok alatt széteső könyveket. a huszonegyedik századot sem szereti, mert túl gyors, mert itt az internet, mert leszoktatja az embereket a könyvekről.

Küldje be!

Saját könyvtárával kapcsolatos egyéni ötleteit, hasznos tanácsait ossza meg velünk és töltse fel a www.nol.hu/magazin címre.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.