Öreg néne Győzikéje

A pirospozsgás képernyőparaszton kívül más ismerősök is visszaköszönnek.

„Figyelmeztetjük Önöket, hogy aki bekapcsolva hagyja a mobiltelefonját, vagy megkísérli mozgóképre rögzíteni az előadást, annak szíjat hasítunk a hátából!” – szól egy éteri hang a színházteremben. Nyílik táska, cipzár és belső zseb… De vajon mit szólna ehhez Karinthy, Kosztolányi, Örkény vagy Hofi?

Az abszurd humort idéző vagy az abszurd humor képviselőinek névsora hosszú, ám mifelénk manapság azok ugranak be elsőként, akik a jelen színpadán a L'art pour l'art társulat az Anyám tyúk, avagy az ember tragédia című darabjában láthatók. Az Anyám tyúk, avagy az ember tragédia. Hogy érezné magát Madách és Petőfi a plakát e feliratát látván? Az állandó telt házat elnézve, valószínűleg egyikük sem panaszkodna. Sőt a kíváncsiságtól felpiszkálva talán ők is ellátogatnának július 15-én az Esztergomi Várszínházba, vagy július 16-án a székesfehérvári Művészetek házába.

Hát nooormális, aki kihagyja ezt az előadást? Besenyő Pista bácsi alighanem erősen rázná a fejét, de annyit biztos hozzátenne, hogy hülyeség! Miért, nem az? De. Na tessék, megint igaza van! A műsorban ezúttal a kozmetikumok hasznosságát kérdőjelezi meg. A pirospozsgás képernyőparaszton kívül más ismerősök is visszaköszönnek. A citeránál Parittya Setét Antal, majd alkalmi rapperként Margit és Zigóta (a nagyfogú kislány), Pandacsöki Boborján egy személyben lesz saját ikertestvére, mind a húsz... Naftalin Ernő a híres ötletológus pedig papi reverendában készül esketni, hogy Kemenesfalvi bácsiról már ne is beszéljünk. Az Öreg néne őzikéje című filmtragédia meghatározhatatlan meglepetéseket tartogat mind a nézők, de főleg a diavetítő számára. Leopold mester narrációja darwini káoszt idéz elő azzal, hogy a kis gida néha muflonként, esetenként zergeként vagy bociként, de még az is megesik, hogy antilopként tűnik fel a szinonimavásznon. Azon se lepődjünk meg, ha a társulat tagjai, Dolák-Saly Róbert, Laár András, Pethő Zsolt és nem utolsósorban Szászi Móni az előadás végén kis tojásnak öltözve hajolnak meg.

Nem lepődünk meg, hiszen ezért jöttünk. A színfalakon kívül reked a közélet és a politika, csak a könnyfakasztó poénok, a hasfájós nevetések és a fejfogós abszurd történetek jutnak fel a színpadra.

A kérdés csak az, létezik-e abszurdabb történet a valóságnál?!

Top 5

1. A Mester emberek

A Puck t ársulás utcaszínházi előadásai Shakespeare: Szentivánéji álom című művéből. Gyulai Várszínház – Vár előtt, július 12-én, 18 órakor.

2. Jalta-Jalta

(horvát nyelven) Pécsi Szabadtéri Játékok –Káptalan utcai szabadtéri színpad 13-án, 21 órakor.

3. Szentivánéji álom

Előadja a zeneszerző, Szakcsi Lakatos béla zongorán. Gyulai Várszínház – Vár mellett, 14-én 18 órakor.

4. Sólyompecsenye

Boccaccio és Vidnyánszky Attila találkozása egerben a Középkori Piactéren, 15-én 21 órakor.

5. A szutyok

Akit kevésbé szeretnek, soha sem tudja pontosan, miért is szeretik őt „kevésbé”. Pintér b éla és t ársulata előadásában a Szegedi nemzeti Színház Kisszínházában, július 17-én 19 órakor.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.