Dombos Fest: buldózerrel kultúrát

Mintha a kilencvenes évek elejének Kapolcsán járna az ember: városi kultúrával megbolondított, emberszabású, még élhető falusi környezetben. Fejkendős asszonyok sütik kalákában a lángost, lokális termelésű borokat és házi főzetű pálinkákat mérnek, mosolygós jegyszedő nénik és lelkes kamaszok igazítanak útba, miközben a húszméteres löszfal alatti tisztáson óriástábortűz fényében bóklászunk.

Se biztonsági kordon, se kigyúrt kíberek; a múlt hétvégén tizedik alkalommal megrendezett Dombos Fest változatlanul határtalan, stílusban, szellemben, mindenben.

Kishegyes nyolcvanöt százalékban magyarok lakta, ötezres falu a Vajdaság közepén, itt működtetik 2001 óta Horváth László vezetésével a délvidék legnagyobb összművészeti fesztiválját, magyarországi viszonylatban nevetséges pénzekből (három hétvégét nyolcmillióból), de annál hatékonyabban. Előzményei a kilencvenes évek derekára, a jugoszláv háború idejére nyúlnak vissza, amikor a helyi fiatal írónemzedék – Szerbhorváth György, Virág Gábor, Mirnics Gyula –első abszurd novellái kötetbe rendeződtek. Dombosi történetek lett a címe, mintegy szellemi analógiaként a „kis hegyesre”. Akkoriban a faluban az Anna-napok jelentették a legfőbb kulturális eseményt, Horváth László azonban úgy gondolta, barátaival, ismerőseivel azoknál jobbat, érdekesebbet tudna összehozni. Miután 2001-ben az NKA-tól a határon túli összművészeti fesztiválok elősegítésére kiírt pályázaton 3 millió forintot nyertek, a helyi színházban és ifjúsági otthonban megrendezték az első Dombos Festet.

Horváth ekkor már részben Budapesten élt, a kortárs népzenei kultúra legfontosabb magánintézményét, a Fonót vezette, s az itteni tapasztalatai alapján tudta, hogy az új évezredben igazából a szabadtéri fesztiváloknak van jövőjük és hangulatuk. A falu szélén emelkedő, madárvilágban gazdag löszfal alatti szeméttelepet szemelte ki magának; pályázaton nyert pénzekből buldózert bérelt, majd a revitalizált területen létrehozta a Vajdaság első számú összművészeti fesztiválját.

Az idén tizedik alkalommal megrendezett Dombos Fest roppant mértékben hozzájárult ahhoz, hogy a magyarországi dzsessz-, világ- és népzenei színtér legjelentősebb képviselőit élőben láthassák/hallhassák a háborús évtizedekben szinte teljesen magukra hagyott délvidéki magyar fiatalok. Tényleg csak illusztrációként pár név a közelmúlt látogatóiból: Muzsikás, Balogh Kálmán, Berecz András, Palya Bea, Szalóki Ági, Bognár Szilvia, Kiss Erzsi, Balázs Elemér Group, Tudósok. Többször fellépett itt a térség világhírű „prímása”, Lajkó Félix, Kishegyes legismertebb szülöttje, Rúzsa Magdi, miként a Vajdaság legjelentősebb szerb muzsikusegyéniségei, Boris Kovac és Rambo Amadeus is.

A hétvégén kezdődött, július közepéig tartó fesztivál persze nem csak zenei esemény. Jelentős az irodalmi vonulata, a felolvasóestek és az építészeti fórumok, a hozzá csapódó szabadegyetem és kiállítások (idén Kása Béla remek cigányfotóiból), nem beszélve a régiós borkóstolókról. Volt idő, amikor térben is bővültek, több környező települést – Bácskatopolyát, Bajsát, sőt a magyarországi Kelebiát is – bevontak, aztán rájöttek, az ő miliőjük mégiscsak Kishegyes, ott van dolguk, arra kell koncentrálniuk.

A Dombos Fest legnagyobb értéke – legalábbis számomra – éppen ez. Hogy Kapolccsal vagy más hasonló magyarországi kezdeményezéssel ellentétben itt nem érzékelhető növekedési kényszer, marketing-számháború, közéleti manőver, tíz év után is megmaradt élhetőnek, művészetközpontúnak, emberközelinek. Ide nem rajzanak ki a politikusok, ide nem tették be a lábukat a „pesti vállalkozók”, itt nem próbálják minden lépésnél fokozni a bevételt. A közönség mintegy felét a falubeliek adják, a másik felét a környékbeliek, a távolabbról, esetleg Magyarországról érkezők száma elenyésző. A Dombos Fest így tényleg megmarad a helyiek ügyének, a helyiek ünnepe. Főhajtás érte.

A Tudósok, drMáriással az élen idén is sikert arattak
A Tudósok, drMáriással az élen idén is sikert arattak A szerző felvétele
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.