Szecessziós szegényház

Kosztolányi Dezső és Csáth Géza városa, Szabadka pöröl a jövőjével. Mármint azzal, amely a magyar szecesszióban gazdag bácskai város történelmi centrumába négy-öt emeletes betonblokkokat, áruházakat építene. A városrendezésnek akár kétszáz, az előző századfordulóról való épület is áldozatul eshet.

A szabadkai korzó, a város sétálóutcájának százados házai között úgy éktelenkedik az épülő pláza betonváza, mint ép szájban a pléhfog. Az interneten még tavasszal terjedni kezdett segélykiáltás ezt az építkezést is okolta azért, hogy két, Raichle Ferenc tervezte épületet is lebontottak. Igaz, a szóban forgó két szecessziós ház – a belvárosi rehabilitáció első áldozata – nem itt, a pláza helyén, hanem a Vasa Stajics utcában állt. Tíz méterrel belógtak az utcaképbe, szecesszió ide vagy oda, útban voltak. A városvezetés, és mindenekelőtt a koszovói szerb származású polgármester, Szasa Vucsinics ugyanis – ahogy hírlik – mindenekelőtt arra törekszik, hogy működő tőkét vonjon a városba. Akár azon az áron is, hogy az áruházaknak, mélygarázsoknak áldozatul esik néhány értékes épület is.

Raichle Ferenc egykori műteremházát kívülről már tökéletesen helyreállították
Raichle Ferenc egykori műteremházát kívülről már tökéletesen helyreállították

A helyzet persze ennél sokkal bonyolultabb. A rehabilitáció által veszélyeztetett, meglehetősen leromlott állapotú épületek ugyanis 250-300 négyzetméteres polgárházak: sem a bennük lakó családoknak, sem a városnak nincs elég pénze a rendbehozatalukra. A két említett Raichle-ház felújítása például 300 ezer euróba került volna, ennyijük pedig manapság csak a vállalkozóknak van. Ők viszont nem szecesszióba ölik a pénzüket.

Azért ha elemelkedünk kissé a vitáktól, azt is el kell ismernünk: az elmúlt években számos szecessziós épületet hoztak rendbe, újítottak fel a bácskai városban. Közéjük tartozik a Korzón álló, 1901-ben épült, s a már említett Raichle által tervezett egykori Osztrák–Magyar Bank épülete, a Szabadkai Főgimnázium, a Komor Marcell és Jakab Dezső által tervezett Városháza és a zsinagóga, de mindenekelőtt a Raichle-palota, Raichle Ferenc, egykor Szabadkán élő műépítész saját háza.

A pillanatnyilag modern művészeti galériaként, megelőzőleg múzeumként működő épületre méltán büszkék a szabadkaiak. A minden ízében pompás szecessziós palota alig egy év alatt épült fel, s 1904-ben már benne élt a Raichle család. Az egyébként is sokoldalú műépítész, finom ízlésű műgyűjtő, építési vállalkozó és vakmerő üzletember alatt ez idő tájt futott a szekér: tehetsége mellett törekvéseit jól segítették családi kapcsolatai is. Elvette a szabadkai városi tanács egyik tekintélyes és befolyásos képviselőjének lányát, és jöttek egymás után a megrendelések. Az ő tervei alapján épült fel a főgimnázium, s bár mind a zsinagóga, mind a városháza pályázatán alulmaradt Komor Marcellel és Jakab Dezsővel szemben, Raichle – Lechner Ödön és követőinek hatása alatt – újabb és újabb, fantáziadúsan megfogalmazott épületeket tervezett. Hol egy palicsi hétvégi villa, hol a bácskai fürdőhely nemzeti kaszinójának épületterve, hol a szabadkai városközpont barokk kúriáinak felújítása kerül ki a keze alól, de még a szabadkai szegényházat is vele terveztetik. Nem beszélve saját sertéshizlaldájának és tejgyára gazdasági épületeinek terveiről.

Mégis, a pazarló életmód, néhány balsikerű vállalkozás, de főleg a már említett Komor-Jakab-féle konkurrencia csődbe viszi Raichlét. A tönkrement építész családjával 1906-ban megszégyenülve hagyja el a várost. A hitelezők elárvereztették teljes vagyonát: pompás műtárgyainak így nyomuk veszett. Mint a Raichle-palota idegenvezetője mondja: nemhogy az ingóságokat nem lelik, de még az épület és az egykori bútorok dokumentációját is hiába keresik, pedig már Pesten is próbálkoztak.

S hogy mi lett Szabadka leghíresebb műépítészével? Szegedre költözött, ahol még néhány épület fűződik a nevéhez – a Shäffer-ház, a Gróf-palota, a Móricz-ház, itt is egy Raichle-palota –, de még az első világháború előtt befejezi a tervezést, és hosszú életének második fele, csaknem fél évszázad homályban marad.

Szabadka azonban őrzi egykori építőmesterének emlékét, igaz, nem viták nélkül. Lovas Ildikó, a város volt művelődési tanácsosa korábban panaszolta, hogy kezdeményezte Raichle Ferenc szobrának felállítását – együtt Komor Marcell, Jakab Dezső és Vermes Lajos büsztjével –, de válaszként csak mosolyt kapott a politikai döntéshozóktól. Jóllehet Szabadkát manapság nem utolsósorban Raichle épületei miatt keresik fel a látogatók.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.