Miskát még ki kell sminkelni

Hamarosan elkészül a világ legnagyobb ólomkatonájának – a 12 méter magas Miska huszárnak – mintát adó gipszszobor Rácalmáson. Eddig tartott Rohonczi István szobrászművész munkája, most már jöhetnek az ólomöntők.

Párducügyességgel mozog a háromemeletes állványzat tetején Rohonczi (ROHO) István, dunaújvárosi szobrászművész. Nem volt ez mindig így, kezdetben két kézzel kapaszkodva botorkált a deszkákon, de aztán belejött az alpinista technikába. Hamarosan elkészül Miska huszárral, az óriás gipszszoborral, amely a tervek szerint mintája lesz a világ legnagyobb ólomkatonájának.

– Először bele se akartam vágni. Később ezerszer elátkoztam magam, hogy mégis bevállaltam. Aztán egy idő után rákattantam a dologra.

Az elmúlt két évben nem telt el úgy nap, hogy meg ne látogattam volna. Volt úgy, hogy nem is dolgoztam rajta, csak fogtam egy széket, leültem vele szemben, és agyaltam a technikai megoldásokon. Néhány hét múlva befejezem, de már be is pánikoltam: mit fogok csinálni utána?

Nem árt tisztázni, Rohonczit nem a pénz motiválta, a munkájáért egy fillért sem kapott. Viszont részt akart venni egy világcsúcskísérletben, ugyanis a tervek szerint Miska huszár lehet a világ legnagyobb, 12 méter magas ólomkatonája. ROHÓ-t az ötletgazda, Vlaszák Mihály fémipari vállalkozó kereste meg még 2006-ban, aki a fejébe vette, hogy megdönti a legnagyobb méretű ólomkatona Guinness-rekordját, amelyet jelenleg a kanadai New Westminsterben álló 9,75 méter magas szobor tart.

– A dicsőségen túl a feladatban rejlő kihívás is vonzott – mondja Rohonczi. – Ki kellett találni azt a technológiát, hogy miként lehet létrehozni egy olyan szobrot, amelynek 15-20 tonna lesz a végső a súlya, kívülről ólomötvözet borítja majd, miközben meg kell őriznie a stabilitását. Előbb egy egyméteres, majd egy kétméteres modellen kísérleteztem ki a technológiát, mielőtt belevágtam volna a monumentális méretű Miska elkészítésébe.

A munkálatokhoz egy szabadtéri műhelyre volt szükség. A helyet egy építőipari cég biztosította, amely nem csak a rácalmási telephelyét ajánlotta fel használatra a szoborkészítőknek, hanem ingyen biztosított állványzatot is a feladathoz. Az ólomhuszár vázát egy rácsos fém tartószerkezet adja, amelyet először egy úgynevezett tyúkhálóval tekert be a művész. Erre a hálóra aztán 250 flakon purhabot fújt. (A lejárt szavatosságú purhabot negyedáron adta oda a forgalmazócég.) Ezután kezdődhetett a valódi szobrászi munka: a megszáradt hab faragásával kialakítani a huszáralakot, az oldalán függő kardot meg a kezében tartott zászlót.

– A környékbeliek számára fura látványt nyújthattam, ahogy baltával és fűrésszel a kezemben rohangáltam le és föl az állványzaton – mondja Rohonczi. – A következő fázis már jóval könnyebb volt: faforgácsos gipszszel „vakoltam be” a szobrot. Itt tartok most. Az utolsó lépés van hátra: a második finom gipszréteg felvitele, és a részletek kidolgozása. Már csak sminkelni kell Miskát.

A szobrász néhány héten belül végez a „modellel”. A munkát most már az ólomöntők folytatják. Az ólomkatonát azon a helyen célszerű kiönteni, ahol felállítják, hiszen a most nagyjából háromtonnás monstrum súlya a fémöltözetben a többszörösére nő. Vlaszák Mihálytól megtudtuk, még nincs döntés arról, hogy melyik magyarországi település gazdagodhat egy újabb turistacsalogató látványossággal, mindenesetre a www.olomhuszar.hu weboldalon bárki szavazatával támogathatja a számára szimpatikus helyszínt.

– Amint készen lesz Miska, azonnal szét is bontjuk hat darabra, hogy szállíthatóvá váljon – mondja Rohonczi István. – Aztán hazamegyek, és kitalálom, hogy mostantól mit fogok csinálni délutánonként.

Így készül a világ legnagyobb ólomkatonája
Így készül a világ legnagyobb ólomkatonája
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.