Az Üvegtigristől Szellem Feriig

Miután a magyar közönségfilmet is elérte az érdektelenségi válság, egyre inkább aktuálissá válik a tengerentúli csodamódszer: minek vesződjünk egy új film, karakterek és sztori bevezetésével, amikor egy korábban sikeres licencet folytatni is lehet? Minden bizonnyal ezek a gondolatok vezérelnek egy-egy alkotót és/vagy producert, amikor a folytatáskészítés útjára lép. Például most az Üvegtigris című komédia szerzőgárdáját: ők a napokban kezdték el forgatni a hat „vidéki” jóbarát kalandjainak harmadik epizódját.

A rendező-főszereplő Rudolf Péter állítása szerint nem tud úgy végigsétálni a városon, hogy valaki ne állítsa meg és ne faggassa az Üvegtigrisről. De hozzáteszi azt is: nem gyávaságból vagy üzleti érdekből forgatja le öt év után az újabb részt, hanem mert személyes ügyről van szó. Nemcsak azért, mert a hat „balfácán” a mindennapi problémákkal küszködő magyar állampolgár mintapéldánya, hanem mert úgy érzi, köze is van ezekhez az emberekhez.

Az viszont kérdés, hogy Rudolf megáll-e a trilógiánál, vagy esetleg tetralógiává duzzad idővel a produkció. Nincs kizárva ez a lehetőség, ami érthető is. A számok ugyanis magukért beszélnek: az első rész 2001 októberében került a hazai mozikba, 120 ezer nézőt vonzott a széksorokba, és csaknem 84 ezer DVD kelt el belőle. A második rész 2006 januárjában indult, és 310 ezren látták nagy vásznon, a DVD-eladások száma pedig meghaladta az 56 ezret. Kovács Gábor producer szerint az első két rész sikere olyan háttér, amely minden magánbefektetőt inspirál, így lehetséges, hogy a mintegy 300 millió forintos költségvetésnek csupán harminc százalékát kell állami pénzből fedezni. A producer hangsúlyozza, hogy a hazai trenddel és szokásokkal ellentétben ők sosem indulnak el a forgatással, amíg nem látják garantáltnak a befejezést is, így a büdzsé hiányzó bő tíz százalékára személyes garanciát vállal.

A december 17-én, mintegy 40 kópiával a mozikba kerülő film (ekkora mennyiséggel a Harry Potter és a Star Wars volumenű művek szoktak indulni) forgatókönyvével kapcsolatban egyelőre minden titkos. Még a színészekkel is titoktartási szerződést kötöttek, így csupán részinformációk állnak rendelkezésre. Például Búss Gábor Olivér forgatókönyvíró annyit árult el a történetről, hogy a korábbiakkal ellentétben most lesz. A rendező még azt az információt is elcsöpögtette, hogy a hősei ezúttal „feljönnek” Pestre. Mivel a fővárosi forgatás a különböző kerületek hosszú engedélyeztetési procedúrája és a helyhatóságok által szabott magas árak miatt igen macerás (olyanynyira, hogy ezt még az amerikai filmek költségvetése is nehezen bírja), egyelőre úgy tűnik, hogy üvegtigrisék a Dunán forgatnak majd, egészen pontosan az Európa hajón.

A folytatás viszonylagos biztonságérzetet, garanciát is ad egyben. A rendszerváltás utáni közönségfilmek közül még Herendi Gábor Valami Amerika című komédiájának születhetne belátható időn belül harmadik része, legalábbis ez lenne logikus, hiszen mindkét előzmény nagy siker volt. A debütáló epizódot 530 ezren nézték meg moziban, a második részre pedig 449 ezer belépő fogyott a pénztárakban. Ezek olyan magas nézőszámok, amelyek után viszonylag könnyen össze lehetne szedni a harmadik film költségvetését. Ezzel Herendi tulajdonképpen egyetért, bár a rendező megkeresésünkkor inkább kacagott a harmadik rész létrejöttét firtató kérdésen, mintsem hogy megerősítette volna az alkotói és nem utolsó sorban produceri szándékot. Igaz, annyit megjegyzett, hogy az első rész után sokáig azt mondta, soha nem fog második részt készíteni, de amikor egy olyan sztori került a kezébe, amelyért érdemes volt belevágni, megváltoztatta a véleményét. Azaz – jelentette ki – most inkább nem mond kategorikus nemet: ki tudja mit hoz a jövő.

A folytatások, úgy tűnik, sok mindenkinek eszébe jutottak mostanában. Fonyó Gergely rendező és Tasnádi István író jelenleg a Made in Hungária második részét készíti elő, a forgatás leghamarabb jövőre kezdődhet el – tudtuk meg Neményi Ádám producertől, aki csak annyit árult el, hogy a film az első rész közvetlen folytatása lesz, ugyanazokkal a szereplőkkel – a Hungária kalandjai Kubában fognak folytatódni. – Igen, a film egy részét ott is fogják forgatni – mondja a producer, miután hitetlenkedve visszakérdeztünk. További érdekesség, hogy a szintén Neményi-produkció SOS szerelem is folytatódik majd, ám már teljes egészében a rendező Sas Tamás parancsnoksága alatt.

És, hogy ez a felsorolás se maradjon kakukktojás nélkül: egészen új üzleti modellt próbál megvalósítani a Tímár Péter Zimmer Feri művének folytátását Szellem Feri címen hirdető magánszemély. Az Origo Filmklub fedezte fel Tímár Zsuzsa felhívását különböző internetes blogokban, miszerint már árulják a leendő filmben majd látható reklámfelületeket. Miután a sajtó felfigyelt a jelenségre, végül az alkotók is bejelentették a filmet. Nem rossz megoldás, de meglehet, Tímár Péternek inkább a Csinibabát kéne folytatnia. Mert az legalább jó film volt.

Most már az a kérdés, Rudolf Péter megáll-e a trilógiánál
Most már az a kérdés, Rudolf Péter megáll-e a trilógiánál
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.