Röviden

Európa-díj-esélyes a Bibliotheque Pascal

A brüsszeli filmfesztivál keretében tartott június 28-i Európa Napon nyilvánosságra hozták a 2010-es Lux-díjért versenyző filmek listáját. A nemzetközi szakmai zsűri a Bibliotheque Pascal című magyar filmet beválasztotta az Európai Parlament filmművészeti díjáért versenyző tíz legjobb játékfilm közé. (Munkatársunktól)

Egy alkotó műgyűjtő: Hatvany Ferenc

Báró Hatvany Ferenc műgyűjtő és festőművész kiállítása nyílt Hatvanban, a festő testvéréről elnevezett Hatvany Lajos Múzeumban. A klasszicista és impresszionista festészet bűvöletében élő, festészetét Cézanne eredményei alapján kialakító művész képeiből a Magyar Nemzeti Galéria mintegy 40 művet kölcsönöz a kiállításra, amelyben helyet kapnak a 2007-ben a hatvani múzeumba került művek is. (Cs. L.)

Magyar szobrász francia sikere

Bakos Gyula, szalkszentmártoni kőszobrász nyerte el a franciaországi Saverne-ben megrendezett X. Európai Kőfaragó Fesztivál mindhárom első díját: Bakos Gyula nyolc ország 130 versenyzője közül bizonyult a legjobbnak. A 32 éves fiatalember a franciaországi város címerállatának, az unikornisnak a legendáját faragta ki vogéziai homokkőből. (MTI)

Nyert A mizantróp

A Sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Mizantrópja nyerte a határon túli magyar színházak kisvárdai fesztiváljának fődíját. A legjobb férfi főszereplő díját sepsiszentgyörgyi Pálffy Tibor, a legjobb női főszereplő díját a szintén sepsiszentgyörgyi Kicsid Gizella kapta. A legjobb férfi mellékszereplő a marosvásárhelyi László Csaba, a legjobb női mellékszereplő a szabadkai Vicei Natália lett. (Cs. L.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.