A kultúra hálójában 6.

A kultúraszolgáltatás rég nem ott kezdődik, hogy van egy ház, annak egy nagy kapuja, azt kinyitom és aki bejön rajta, annak megmutatom, mim van. Hanem ott, hogy van egy honlapom, azt kinyitják, én meg már ott megmutatom, mim van. Körülnéztünk egy kicsit a kulthonlapok világában, ki hogyan csábít. Ezúttal a hadtörténeti múzeumokat, hadi parkokat céloztuk meg.

A Várhegybe ásott Sziklakórházról, mint panoptikumról már megemlékeztünk, hadtörténeti tárlatként azonban még nem mutattuk be, de nem is fogjuk, mert minek. Maradjunk annál a korábbi megállapításunknál, hogy a múzeum honlapja, mint látvány, keményebb, mint maga a kiállítás, pedig az igen nagy szó a sok vérre és csonkolt végtagra tekintettel; tartalmilag viszont egész jó, bőséges és informatív.

Az utóbbi megállapítás a hon vezető intézményére, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum website-jára is igaz, bár nem ártana átgondolni, hogy mit, hova és hogyan pakol fel az ember egy honlapra, azok után, hogy viszonylag szerencsésen túljutott a második millenniumon. Nem gondolnánk például, hogy egy múzeum oldalának első menüpontját úgy kell elkeresztelni, hogy szja 1%, hogy a szervezeti felépítés című pontban kifejezetten az utolsó üzemóráikat taposó aluljárói fotóautomaták modorában komponált felvételeken kell bemutatni az intézmény vezetőit, akik amúgy igen komoly emberek, valamint azt se, hogy a múzeum filiáléiban látható kincseket előbb kell megismertetni a közzel, mint a saját gyűjteményt. A készítőknek egyébként kétségtelenül van stílusérzékük, ami leginkább a honlap indítóképén látszik: a múzeum és intézet madártávlati képének hátterébe egy olyan, félmadártávlati képet helyeztek, amelyen a mindent elborító füstköd egyáltalán nem olyan, mint valami művészi homály, hanem kimondottan olyan, mintha a ház előtt éppen most robbantottak volna fel egy igen profilbarát gránátot, bravúros.

Hasonló esztétikai érzékről tanúskodik a Nagyatádi Hadipark és Haditechnikai Múzeum, azaz a 69. Harckocsi Ezred Nyugdíjas és Baráti Körének honlapja: az elejétől a végéig olyan következetesen zöld, hogy más nem is lehetne, mint hadihonlap, vagy még esetleg egy komposztládagyár site-ja, amely időnként harckocsikat is előállít. Kedves projektum, részint, mert egy teljesen ingyenesen látogatható kollekcióhoz készült, részben, mert egy hadfiakból álló baráti körhöz tartozik, részben pedig mert a harci eszközök iránt érdeklődők számára önmagában is tanulságos. A KSI Kft. Vác melletti hadiparkjának szépia-fotókkal illusztrált oldala ún. nosztalgiazenével nyit, vagyis azzal a dallal, amelyiknek úgy szól a refrénje, hogy „április 4-ről szóljon az ének, felszabadulva zengje a nép, érctorkok harsogva zúgják a szélnek felszabadítónk hősi nevét...”. A legkülönfélébb tevékénységeket – veterán járműkölcsönzéstől a restaurálásig –, valamint a Szociáldemokrata Párt népszerűsítését is bátran vállaló anyacég honlapkészítője puskatöltényeket ábrázoló grafikákkal választotta el a menücsoportokat, öröm nézni, bár gyűjteményének bemutatására több gondot fordíthatott volna annál, hogy megmondja, merre van, mibe kerül, valamint megmutatja, hogyan mosolyogtak a csillogó szemű SS-lányok.

Az általunk fellelt legbénább küllemű honlapot az amúgy tiszteletre méltó kollekciót őrző szolnoki repülőmúzeum megbízásából állították elő. Az Excel-táblázat-közeli oldalak egy csődközeli csavargyár utolsó próbálkozásként összerakott termékprezentációját idézik, a szerencsétlenkedést csak az menti, hogy a szörnyű külső kifejezetten használható tartalmat takar. Az érdekes fotók és információk miatt még a „Szárnyaló hülyeség” című vicceskedő menüpontot is kénytelenek vagyunk megbocsátani.

A legnagyobb csalódást viszont a komáromi Monostori Erőd site-ja okozta érzékeny kis lelkünknek. Nem azért, mintha egy hajszálnyival csúnyább vagy üresebb lenne, mint a többi, hanem mert nagyon ígéretesen indul – az intróban remek, modern kis spot látható egy ágyúját elsütő régi tüzérről –, de aztán visszaugrik a XX. századba: csúnya színek, csúnya betűk, mérföldes szövegek. Persze ebben is minden megvan, amit tudni kell és érdemes, de már se szeri, se száma a számítógépes és grafikai trükköknek, amelyekkel a látogatót sikerül kihozni az éber komából. Élni kéne ezekkel, bátran.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.