Katonaéj, szúnyoghadakkal

Van Pákozdon, az 1848-as emlékmű körül egy igazi, második világháborús lövészárok, amelyet 1944-ben építettek a Margit-vonal részeként, aztán betemetődött, de tavaly újra kimélyítették. Visszaépítették a fedezékeket is. A múlt évben átadott katonai emlékparknak ez az egyik legizgalmasabb része. Persze főleg akkor, ha látogatásunk előtt pár napig nem esik az eső. Ha esik, akkor is élményszerű (kicsit átélhetjük például, amit Remarque-nál olvastunk), csak akkor érdemes gumicsizmát is vinni. Pákozdon pénteken felhőszakadás volt.

De az emlékhely így is kínált elég látványosságot, este 7-től egészen éjfélig. A felújított ’48-as kiállításon például ismét működött az a világító terepasztal, amely felvillanó piros és zöld lámpácskaseregekkel játszatja el újra és újra a pákozdi csatát, hogy azt még a gyerekek is megérthessék. Bár a gyerekek kevésbé akarták megérteni, ők inkább az emeletre szökdöstek, ahol a sorkatonaság történetét bemutató kiállításon magukra ölthettek egy 23 kilós golyóálló mellényt, hozzá egy gázálarcot tábornoki tányérsapkával. Az apukák pedig régi ismerősként üdvözölhették a vitrinekben a „kanálgépet”, a centit és a stokit.

Közben félóránként felhangzott a parkban a tábori kürtszó, további látnivalók megnézésre csábítva. Az igényesen megújult katonai emlékhelyen „mesélő” kopjafák beszélnek az aradi 13-ról, emlékkő Trianonról, szobor az első világháború katonáiról. Az újonnan épült, alpesi jellegű látogatóközpontban Afganisztánt járt katonák tartottak élménybeszámolót, ki lehetett próbálni a fénypuskát és a szimulátoros repülést, és amikor már besötétedett, az érdeklődők harmincnegyven fős kis csapata megindult a hegytető felé, hogy az éjjellátó készülékkel nézhessen körbe a tájon.

Azt is megtudtuk, hogy a bunker kiépítésekor betondarabokat találtak, s először abban reménykedtek, hogy egy igazi világháborús harcállásra bukkantak. Ám aztán rájöttek, hogy csak 1951-ben, a pákozdi emlékoszlop állításakor itt kialakított protokollvécé alapjait találták meg.

Úgy éreztük, a pákozdi katonai múzeuméj minden tekintetben élmény volt, de mivel a szúnyogok hada erős offenzívában volt, nem vártuk meg, míg a kürtös takarodót fúj, éjfél előtt viszszavonultunk.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.