Turisták időgéppel

Száz gonosztevő gyűlt össze engedély nélkül, hogy egy labdarúgás nevű játéknak hódoljon...

Nem tudom, kinek kell megköszönni az ötletet, de talán nem is ez a lényeg. Nem a „ki?”, hanem a „mi?”. Mert bizony merem állítani, hogy a Scolar kiadó történelmi bedekkersorozatánál szellemesebb, érdekfeszítőbb könyvet ritkán látni. Még akkor is, ha ez a tendencia (az élet különféle apróságaival közelebb hozni a megcélzott kort) mostanság egészen divatos, gondoljunk csak a Hétköznapi élet sorozatra, ami a Corvina kiadónál jelent/jelenik meg. Ám a bedekker, ha lehet, még ennél is agyafúrtabb, és valóban megvalósítja azt a trükköt, amit senki sem hisz el: szórakoztatva tanít.

A sorozat harmadik kötete Shakespeare és I. Erzsébet korának, vagyis a XVI. század utolsó éveinek Londonját járja körül, miközben pontosan betartja egy modern útikönyv szerkezetét: számos kép, rajz, névmutató, kis szócikkek, érdekes tudnivalók a vásárlástól a lehetséges londoni bűncselekményekig, az étkektől a fontosabb látványosságokig. Vagyis nem csupán az érdeklődő turistát játszhatjuk el, de az időutazót is. És mennyi érdekes semmiség, amit csak innen tudhatunk meg. Például hogy a londoni pénzverdében dolgozó munkásoknak azt javasolta egy orvos, hogy az olvadt fémekből kipárolgó gőzök ellen úgy védekezhetnek a leghatásosabban, ha emberi koponyából isznak. Nosza, az illetékes városi tanácsos azonmód engedélyt is kért, hogy a London hídról leszedhessenek néhány koponyát, hogy abból poharat készíthessenek. Más kérdés, hogy a „kúra” ellenére jó néhányan belehaltak a munkaköri ártalmakba.

Ám nem csupán pletykák színesítik a bedekkert, hanem számos korabeli forrásból származó leírás, idézet. Például megtudhatjuk a middlesexi grófság negyedéves gyűlésének jegyzőkönyvéből, hogy 1576-ban több mint száz ismeretlen gonosztevő gyűlt össze engedély nélkül, hogy egy bizonyos labdarúgás nevű törvénytelen játéknak hódoljanak... De megtudhatjuk, hogyan védekezett egy forgalmas kikötőváros a járványok ellen, mibe öltöztek a dámák, és mit ünnepeltek, s hogy milyen volt egy igazi, korabeli lagzi.

A tartalom mellett a sorozat másik nagy érdeme a tálalás: a tördelés gondossága, a vastag, elnyűhetetlen papír (hiszen nap mint nap forgatjuk majd) és a lila színű betűk. S ha valaki belekóstolt a műfajba, szinte azonnal beszerzi az antik Athénról és az antik Rómáról szóló darabokat, és bizony izgalommal várja a reneszánsz kori Firenzét bemutató könyvecskét. Napi öt forintért kinek ne érné meg?

Infó: Richard Tames: Shakespeare Londonja napi öt garasból, Scolar

Top 5

 1. Csordás Lajos (szerk.): Séták a 6-os villamos vonalán / Walks along the Great Boulevard

Vince Kiadó. A Moszkva tértől egészen a Móricz Zsigmond körtérig.

2.  Életre szóló kalandok

Geographia. Alaszkától Londonig, Barcelonától Új-Zélandig.

3. John Bowker: Szentföld

Kossuth. Atlasz: történelmi helyektől történelmi helyekig.

4. Petr David: Prága kincsei

Ikar Kiadó. A Vencel tértől a Hradzsinig a Moldva két oldalán.

5. Vida Péter–Zsoldos István: A Loire kastélyai

Pro-Book. Kastélytól kastélyig.

A Temzén átkelni nem került sokba, de ha az utas száraz lábbal akart partot érni, nem ártott egy kis borravalót előkészíteni.
A Temzén átkelni nem került sokba, de ha az utas száraz lábbal akart partot érni, nem ártott egy kis borravalót előkészíteni.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.