Metrón zenével

Hámori Gabi ügyel a könyveire. Könyvjelzőpárti, a szamárfület barbár dolognak tartja, a beleírást meg az írókra hagyja, ő csak néha ír ajándék könyvbe.

A legkülönfélébb hangulatok közt ingázom, délelőtt próba, este előadás. Évad közben darabokat olvasok, ilyenkor inkább vizuálisan, képekkel töltekezem – mondja Hámori Gabi színésznő. Például Jacques-Henri Lartigue, az amatőr státuszához haláláig ragaszkodó fotográfus képeivel. A párizsi Pompidou Központban tett látogatásakor kerültek a kedvencei közé. – És persze versek mindenkor jöhetnek – folytatja. – Most fedeztem fel Adyt, régebben annyira nem érdekelt. Szerintem ez normális, nem?

Ez szerintünk is normális, másoknál egy életen át is eltart az Adymentes időszak. – Egy este Csuja Imre kollégámmal az aznapi előadásról beszélgettem – meséli –, és Ady-verseket kezdett mondani a telefonba.

Elmondott egytucatnyit. Annyira jó, hogy a Csuja nekem verset mond. Úgyhogy most Adyt olvasok.

Ady esti olvasmány, szemben Michelangelóval, akinek a verseit bármely napszakban lehet élvezni. Például tömegközlekedés közben, melynek során a Tanuljon könnyen, gyorsan franciául is előkerül, pótolandó az elmaradt nyelvórákat. Ahogy egy idegen nyelvet, úgy a metrón való olvasást is tanulni kell: – Sokáig minden elvonta a figyelmemet – panaszolja –, érdekesebb volt, ami körülöttem zajlott, ma már flottul megy a metrón olvasás, van, hogy zene is van a fülemben.

DJ Bootsie passzol a jógás könyvekhez (szereti a jófajta ezoterikus irodalmat), Kieslowski Három szín-trilógiájának filmzenéje pedig Irmgard Keun Műselyemlány című regényéhez, amelynek színpadi változatában ő monodrámázik az Örkényben nagy sikerrel. A német írónő 1931-ben kiadott Gilgi című regénye is a szívügye, újrakiadását szorgalmazná, hátha segítene a nácik által betiltott, s csak három évtized múltán rehabilitált szerző honi népszerűsítését.

Az újraolvasandók listáján egyre hátrébb szorul Kundera- és Szerb Antal, Bulgakov pozíciója viszont megingathatatlan: – Megvan tőle minden, bár a Morfiumot legutóbb nem találtam, de ott kell lennie valahol – mondja. – A legtöbb ember kedvence A Mester és Margarita, ebben én sem tudok különc lenni. Nem az egészet, de a kedvenc részeket minden évben újra kell olvasni.

A Száz év magányt hiába keresnénk a színésznő könyvtárában: – Kétszer vettem meg és mind a kétszer kölcsönadtam... A varázshegy sincs nálam: egy kapcsolat martaléka lett, az osztozkodásnál.

Az Orosz varázsmesék díszpéldánya a hatalmas mesekönyvgyűjteménynek. – Fantasztikusan jó mesék, csak nagyon bonyolultak, ha gyerekeknek olvasom fel, meg kell húznom őket – szögezi le. – Horrorisztikusak ésbrutálisak, folyton-folyvást folyik a vér, állandó a küzdelem, semmi sem olyan egyszerű, mint a hagyományos mesékben, ahol a főhős levágja a sárkány fejét, és mindenki él boldogan.

Polcfigyelő

Hálószobai komód: a legszükségesebbek, a napi használatban lévő könyvek tartózkodási helye. Frissen beszerzett, emeletes könyvespolc a nappaliban: kétsoros elrendezés, hátul inkább az eldugni való, „ezt minek is vettem meg?” darabok.

Küldje be!

Saját könyvtárával kapcsolatos egyéni ötleteit, hasznos tanácsait ossza meg velünk és töltse fel a www.nol.hu/magazin címre.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.