Helyspecifikus alkotás

Művészetről beszélni annyi, mint víz alatt énekelni.

Új cipő a Deichmannból, egy divatos, nyári blúz a Promodból, néhány trendi kiegészítő a C & A-ból, póló a Benettonból. Pihenésképpen kapucsínó, narancslé és sütemény a földszinti kávézóban vagy egy epershake az emeleti McDonald’sban. Egy futó pillantás a legújabb sminktrendre a Douglas pazar kirakatán keresztül, aztán irány a multiplexmozi!

Mozgólépcsővel vagy lifttel – látszólag egyre megy.

Minimális gyaloglás, maximális kényelem.

Csakhogy a megfáradt shoppingoló, aki súlyos szatyraiban lapuló értékes zsákmányát cipelve úgy dönt, hogy a MOM Park Bevásárlóközpontban mozgólépcső helyett inkább az üvegezett liftet választja, szokatlan dologra lesz figyelmes.

A három emeletet átszelő, a mennyezetet a medence aljával öszszekötő, kifeszített uszodakötelek első pillantásra csupán ötletes dekoráció benyomását keltik: az elmaradhatatlan nyári strandolás hangulatát idézik. A liftben közlekedők a kötelek által kijelölt „sávokban” utaznak fel-le. Úsznak a levegőben.

Ám a földszinti szökőkút vizét pásztázva a liftezők elé tárul egy furcsa fricska, játékos üzenet. Akik észreveszik, elmosolyodnak, lelkesen mutatják másoknak, már ha nem az értetlenkedők közé tartoznak. A szökőkút alján fémbetűkből kirakva a következő felirat olvasható: „Művészetről beszélni annyi, mint víz alatt énekelni.” Az avantgárd jellegzetes tipográfiájával készült idézet Kassák Lajostól származik, az installáció pedig a szentendrei születésű képzőművésztől, Vincze Ottótól.

A művész (ön)ironikus munkája a Molnár Ani Galéria és a MOM Park egyedülálló, közös kezdeményezésére a 2007-ben indult Park Galéria kiállítássorozat tizenegyedik állomásaként valósult meg.

Vincze Ottó egyaránt reflektál a plázai miliő és a művészet bemutatásának hagyományos helyszínei közötti ellentétre, valamint a kortárs művészet befogadásának és értelmezésének nehézségeire. Kifejezetten a bevásárlóközpont terébe, a pláza tereptárgyaihoz igazodva, fel- és kihasználva készítette el installációját: alkotása a szó szoros értelmében helyspecifikus. A mű különlegességét pedig éppen a rendhagyó helyszín és a MOM Parkba véletlenszerűen betérő, minden tekintetben heterogén közönség adja. Azok a pillanatok, amikor a gyanútlan liftezők észreveszik a feliratot, és a maguk módján kapcsolatot teremtenek vele.

Az installációhoz víz alatti hangokból (beszéd, földrengés stb.) öszszeállított hangmontázs társul, szabályos időközönként, előzetes figyelmeztetés nélkül hangzik föl a plázarádió reklámblokkjai közben. A vásárló tehát most különösen jól jár, nem várt bónuszt kap: kortárs művészetet a plázában.

Infó: Vincze Ottó: Mint víz alatt énekelni (térinstalláció), Park Galéria, 2010. november 5-ig.

Top 5

1. Depero, a futurista és a futurizmus hatása a magyar avantgárd művészetben a Magyar Nemzeti Galériában augusztus 22-ig.

2. örök megújulás Az ezredforduló új szerzeményei a Magyar Nemzeti Múzeumban augusztus 23-ig.

3. Textil treinnálé az Iparművészeti Múzeumban augusztus 22-ig.

4. A Nádasdyak lepsényben és bakonynánán Kiállítás a székesfehérvári s zent István k irály Múzeumban augusztus 8-ig.

5. The corporation 10 művészcsoport kiállítása az acb Galériában (Budapest VI., k irály u. 76.) június 25-től.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.