A zene ünnepe

Arra jó, hogy elgondolkozzunk: milyen is az ünnepi zene. Kinek milyen.

Don Giovanni-nyitány a lassú f urtwanglerrel: pakoláshoz, leveskavaráshoz ideális. De már a cifrább hagymadaraboláshoz csak b ach! Das Wohltemperierte Klavier! (esterházy Péter: esti)

Május 1-jén sosem bírtam aludni, a nagymamám oldotta meg a rejtélyt: túl nagy a csönd! Gyapjúmosónak hívták azt a gyárat, amelynek gépei monoton zúgásukkal éjjel-nappal zajfalat alkottak a hátam mögött. Zavartak az ünnepnapok, amikor nem volt éjszakai műszak sem. Azóta is ritka természeti jelenség – furcsa és nyugtalanító! –, amikor semmit nesz sem hallik körülöttem, jöjjön legalább egy árva madárfütty!

Amikor már nem lehet elviselni a Bécsi úti forgalom a csukott ablakon is átszivárgó mormogását, rádiózenével fedem el, mire mintha a számítógép billentyűi is a megfelelő ritmusra mozognának,

csak a telefon hamis muzsikája ne zúzná időről időre szét az idillt.

Nincs nap zene nélkül. Régen az ünnepnapok voltak a zene napjai, ma meg kell egy nap, amikor a zenét ünnepeljük. A nyolcvanas évek közepén Franciaországban kezdték a nyár első napját, június 21-ét, a muzsika ünnepének nevezni. Nem tudom, üzleti fogás-e – a zene is üzlet, nem is akármilyen – vagy a kultúraféltők önzetlen akciója: az ilyesmi összekeveredik manapság. De arra jó, hogy elgondolkozzam: milyen is az ünnepi zene. Kinek milyen.

Nálunk az idén Erkel éve van, ünnep, hogy játsszák a Bánk bán eredeti változatát. Történelmünk nehéz levegőjét fölidézni a XIX. század írójával és komponistájával: átérezni a nemzeti nagyságot, ünnep a javából. Ha még Simándi énekelné, Ferencsik vezényelné...

De miért nem a kortársak felé fordulok? Nem ünnep az is, hogy zenével újra nyit az Átrium mozi?! Remélem nem csak arra a három napra, amíg a Chicagót előadják benne. Na tessék, amerikai zene: eláraszt, hogy alig látunk ki belőle. Pedig érdemes körülnézni, hogyan keverik ki a tömeg ízlését a kulturális hagyomány elemeiből. Az etalon, ahogy Leonard Bersteinnél Rómeó és Júlia megjelenik a West Sideon: a történet ugyanaz, a környezet más, és vele változik a zene is.

Infó:

Erkel Ferenc, a Zeneakadémia igazgatója

Kiállítás a Liszt ferenc emlékmúzeum és Kutatóközpontban régi Zeneakadémia b udapest VI., Vörösmarty u. 35.

Marouan Benabdallah zongoraestje

A zene európai ünnepe a budapesti f rancia Intézetben (b udapest I., f ő u. 17.) június 21-én este 8-kor.

Kellékek Ferencsik János karmester öltözői asztalán
Kellékek Ferencsik János karmester öltözői asztalán
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.