A vörösborok királya

A megtisztelő elnevezést a cabernet franc és a sauvignon blanc szőlőfajta keresztezésével létrejött cabernet sauvignon bora érdemelte ki.

A szőlő fürtjei kicsik és lazák, ám a növény a betegségekkel szemben rendkívül ellenálló, jól tűri a szárazságot, sokan úgy tartják, hogy későn érő, sötét bogyóinak levéből igazán különleges minőségű bor készíthető.

Hazája Franciaország, ott is Bordeaux, ahol a cabernet franc- és a merlot-fajta mellett a világ legjobb és leghíresebb borainak alapanyagaként szolgál. Ma már a földgolyó szinte valamenynyi vörösboros vidékén találkozunk vele, éjsötét színű, nagy testű, karakteres bora jól mutat az ünnepi asztalon, kivált vadpecsenyék, fekete csokis desszertek és kemény sajtok társaságában.

Az apa és két fia által vezetett Takler Pince a szekszárdi borvidék egyik legismertebb birtoka. A 2006-os Cabernet Sauvignon Reserve őrzi a borvidékre jellemző fűszerességet, illata rozmaringos, fűszerpaprikás, kávés és erdei gyümölcsös. Ízei kis szellőztetés után mutatkoznak meg igazán.

Az ugyancsak szekszárdi Baron von Twickel Szőlőbirtok tulajdonosai a régi nemesi hagyományokra építve alapozták meg borászati vállalkozásukat. Érett, gyümölcsös illatú sauvignonjuk ízében a fekete szedret finom pörkölési aromák kísérik.

Bock József villányi borász sokat tett azért, hogy a cabernet sauvignon fajtát megszeresse a hazai közönség. 2006-os válogatástételének illata mély, finoman fahéjas, erdei bogyós. Tartalmas, szép bor, érlelgethetjük még, de már most egy ünnepi vacsora fénypontja lehet.

13. Takler Pince

Szekszárdi Cabernet Sauvignon Reserve 2006

27. Baron von Twickel Szőlőbirtok

Domaine Gróf Zichy Cabernet Sauvignon 2007

39. Bock Borászat

Villányi Cabernet Sauvignon Selection 2006

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.