Ádám kígyó nélkül

Pécs gyerekeknek címmel jelent meg az a százoldalas könyv, amely a baranyai megyeszékhelyen élő és odalátogató diákoknak – főleg a 10–12 éveseknek – igyekszik megtanítani, miképp kell felfedezni egy várost.

A szerzők, Sebestyén Ágnes és Tóth Eszter szerint hasonló kiadványt eddig egy hazai településről sem írtak. A nyugateurópai minták nyomán született könyv pécsi sétákra invitálja a fiatalokat, ám nem passzív szemlélődést vár a kirándulóktól, hanem azt, hogy gondolkozzanak el azon, miképp épül, fejlődik és él egy település. Ennek érdekében a 160 grafikával illusztrált kiadvány előbb összegzi az alapvető tudnivalókat egy-egy történelmi személyiségről, épületről, szoborról, utcáról, térről, múzeumról, rendezvényről, szokásról, aztán kérdésekkel, rejtvényekkel arra készteti az olvasót, hogy rendszerezze és mélyítse el ismereteit.

A könyvben cseles rajzok sora teszi próbára a diákok megfigyelőképességét. Így észre kell venniük, ha a zsinagóga mellé minaret került, vagy ha az egyik ókeresztény sírkamra Ádámot és Évát ábrázoló festményéről lemaradt a kígyó. Kérdések firtatják, hogy Pécs jellegzetes objektumai miről kapták a nevüket, és azt is, hogy ha átépítettek egy teret vagy egy házat, abban milyen praktikus vagy esztétikai szempontok játszhattak szerepet. Máskor meg az a feladat, hogy a tanulók lépésekkel mérjék meg egy épület alapterületét, majd saccolják meg befogadóképességét. A Hungarofest Nonprofi t Kft. által gondozott könyv egyelőre magyar és német nyelven jelenik meg, később szó lehet angol kiadásról is. Két civil szervezet július közepétől augusztus végéig ötnapos táborokat rendez a Pécs értékei iránt érdeklődő tanulóknak, és a csoportok e könyv játékos utasításait követve járják be és térképezik fel a várost. A pécsi iskolák ötödikes diákjai ősszel ajándék példányt kapnak a kötetből.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.