Száz csókot ád!

Hajrá Fradi! Hajrá Fradi! / Hajrá fiúk, mert fő a győzelem! / s záz kisleány, egy gólra vár, / s záz csókot ád majd a győztes meccs után! / Galambom, / Hajrá Fradi! Hajrá Fradi! / Hajrá fiúk, csak tovább! / s üvít a labda, a hálóba varrva, / Hajrá, hajrá Ftc!

Hát legyen, hajrá! Opportunista drukkerként valahogy közel lopóznék a győztes csapathoz, úgy várnám a száz kislány száz csókját, de matekozhatunk: húsz kislány öt-öt csókjával is beérem. Galambom.

De hol a győztes csapat? Míg vidéki voltam (nem mintha most pesti volnék), alig lehetett úgy kiejteni a Ferencvárost, ezt a gyönyörű szót énelőttem, mielőttünk, hogy ne homályosodott volna el az a számtalan gyerektekintet, mint autószélvédő belülről az autósmoziban. Gólörömre tudtunk csak gondolni, hullámzó tömegre, meg ki nem hagyható tizenegyesekre. Voltak persze lilák is, őket megvetettük kicsinyég. Újpest, piha.

Ma már nem homályosul semmi, és nyilván nem csak azért, mert felnőttem. Ugyan, mi ok volna rá, a párásodásra? A kerületi sajtós nyilván azt mondaná: tizenhatodik alkalommal rendezik meg a Ferencvárosi Fesztivált az idén. Ez pedig nyomós érv az örömre. És hát igaza is volna.

A Ráday utca környékén egész évben „pezsgés van”, galériás és vendéglős utca a Ráday, egészen „élhető a hely”, ez már-már evidenciaszámba megy, csak néha zavar be a busz meg néhány autó, amúgy utcán álldogáló pincérek lesik, hogy húzzanak be az egységbe, nem is mindig sikertelenül. De a – mint említettük – tizenhatodik alkalommal megrendezett Ferencvárosi Fesztivál még ehhez képest is más, ráadásul nem is csak a Ráday–Bakáts tér vonzáskörzetében kínál kultprogramokat. A start azért mégis ott lesz: június 11-én pénteken Händel Messiását hallhatjuk a templomban, másnap Fassang László orgonál, 13-án pedig dupláz, mármint Händel. Szombaton amúgy majd három hétig nyitva tartó kiállítás is indul a MüPa előtti téren (az is Ferencváros!): a III. GyerekARC-tárlatot június 30-ig nézheti meg, aki.

Június 16-án szerdán fél kilenctől az Experidance adja elő Revans című koreográfiáját az Üllői úti Albert Stadionban, másnap ugyanott és ugyanakkor a Concerto Budapest Szimfonikus Zenekar koncertezik. Szombaton a Ghymes. Másnap, vagyis 19-én meg Benkóék, a Boban és Marko Markovic Orkestar, valamint az Old Boys lép fel fesztiváljelleggel. A hétköznapokat kibekkeljük valahogy, mert 25-én pénteken a Társulat társulata adja elő a stadionban az István, a királyt. Ha valamire nem emlékszünk, másnap újrázhatunk velük. Ha mégis minden tiszta, abcúg Koppány helyett válasszuk inkább a képzőművészetet, a zöld-fehér szektorokból térjünk vissza a Rádayba, a 47. szám alá: a 2B Galéria Kinetikus kép címmel kínál tárlatot, közép-európai képzőművészek animációs filmjeit lehet megnézni jól. Ahogy így elmélázunk a magyar foci felett, a galériában még mindig hamarabb megkapható a száz kislány száz csókja. Vagy húsz kislány öt-öt csókja.

Ha meg nagy a baj, még mindig kitolhatjuk a dolgot galériaszögletre.

Top 3

1. A magyar nemzeti parkok hete keretében június 17-én a denevérek nyomába szegődhetünk. Balatongyörök, szépkilátó.

2. Pécs: a Dóm téren a v ujicsics együttes, a Barbakán várárokban a sárik Péter t rió játszik, június 18-án pénteken.

3. A Szolnoki Tiszavirág Fesztivál záróakkordjára is ráfülelhetünk. 19-én este Besh o droM, Swing Manouche és Zagyva banda.

Az Experidance Ferencvárosi Fesztiválon
Az Experidance Ferencvárosi Fesztiválon
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.