Orbán Viktor megkegyelmezett József Attilának

A TV 2 múlt vasárnap este leadott Naplójában végigkövettem Orbán Viktor kormányfőként eltöltött első napját, és közben azon tűnődtem, hogy milyen nehéz lehetett az amúgy nagyon is ügyes és szerencsés stáb dolga.

Orbán ugyanis valószínűleg a háta közepére se kívánta a tévéseket azon a nagy napon, amikor a történelem Urától őreá kiszabott száműzetés nyolc keserű éve véget ért, így újból elfoglalhatta végre miniszterelnöki székét, melyből őt korábban emberi elménk számára kifürkészhetetlen okokból éppen a történelem Ura volt szíves felállítani. Szegény tévés kollégák többször is a magasztos pillanat hatása alá kerülhettek, az egyik operatőr például egy ízben olyan titokzatosan közeli képet adott a miniszterelnöki autóban ülő Orbán Viktor bal füléről, hogy a jelenetnek alighanem mélyebb jelentősége kellett, hogy legyen.

Az ilyen apróságoktól eltekintve a nagy nap tévés krónikája tanulságos volt. Megtudhattuk, hogy Orbán Viktor számára „nagyon kényelmetlen” a Köztársasági Őrezred oltalma alatt állani, s hogy az eddigi életmódjához való ragaszkodás jegyében a hazánkban lezajlott forradalom ellenére sem ül limuzinba. Azt már a műsor riportere árulta el nekünk, hogy a kormányfő programjában „ebédidő nem létezik”, továbbá a Parlamentben a „miniszterelnöki pihenőszoba” lesz az a helyiség, ahol Orbán Viktor „valószínűleg a legkevesebb időt tölti” majd. Lám, ilyen dolgos, egyszerű, jó munkásember a mi miniszterelnökünk.

Tanulságos volt látni azt is, hogymilyen gyorsan összerotytyantották magukat a magyar emberek, amikor a kormányfői helyiségeket bejáró Orbán Viktor kérdéseket szegezett nekik.

– Hát ezek a szobrok? – fogta vallatóra a protokollfőnököt, aki erre valami olyasmit hebegett, hogy „ezekmég Gyurcsány úr idejében kerültek ide”. De a sátáni név elhangzása nem idézett elő komolyabb szerencsétlenséget, mert Orbán Viktor figyelme a Kossuth Lajost ábrázoló festmény felé fordult, s azt kérdezte szigorúan:

– Ez a szegény Kossuth mióta van itt?

A megszeppent protokollfőnököt vélhetően nem képezték ki éles harci helyzetekre, az érthető kérdésre ugyanis teljesen értelmetlen választ motyogott:

– Ő sem volt itt. Nem csoda, hogy ilyen történelmi pillanatok utánOrbánViktor jókedvűen lépett ki a Parlament egyik erkélyére – de pechjére még egy műalkotásba botlott a szeme: József Attila szobrát látta meg alant. A tévénézők százezrei füle hallatára előadott tréfás monológját kénytelen vagyok szó szerint idézni:

– József Attila jó helyen van szerintem... Nem? Ha már írt egy rendes verset a Dunáról... Akkor mégis jó helyen van ott. Jár neki, hogy nézze... Ahogy elúszik a dinnyehéj.

Mit mondjak, nagyon megörültem neki, hogy József Attila nem húzta ki nála a gyufát. Hende Csaba honvédelmi miniszter azonban már nem volt ilyen szerencsés. A stáb – örök hála – megörökítette, amint miniszterelnökünk kiadta neki az ukázt:

– Az összes úrias allűrt föl kell adni! Ez nem egy operetthadsereg! Kövér tisztek, túlsúlyos emberek...

Hende Csaba erre persze lefőtt, mint a kávé. S talán máig azon tűnődik szegény feje, hogy a múltkor súlyos hiba volt az asszonyt abba az úrias allűrbe, abba a polgári bálba elvinni, ráadásul milyen drága volt az az úrias báli ruha, jaj, mégis kár volt az asszonyt abban táncoltatni – igaz, hogy az még a forradalom előtt volt.

Na de akkor is olcsóbb lett volna kölcsönzőből.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.