Mese(b)irodalom

A polckörbefutás komoly sportágnak számít, bár junior és felnőtt korosztályok már nem űzik.

Lassan évtizede már, hogy három házaspár megirigyelve az Írók Boltját, úgy döntött, hogy a kortárs gyerekirodalom is saját helyet érdemel. Mindannyian kisgyerekes szülőként vágtak bele az első hallásra nem túl jövedelmezőnek, de forradalminak tűnő vállalkozásba, és a Pozsonyi úton nyitottak gyerekkönyvesboltot, elsőként Magyarországon.

Olyan üzletet alakítottak ki, ahol jó időt tölteni, ahol a gyerekek hozzányúlhatnak a könyvekhez, közben leülhetnek játszani egy külön kialakított kuckós játszórészre, és azon sem lepődik meg senki, hogy a polckörbefutás komoly sportágnak számít, bár junior és felnőtt korosztályok már nem űzik. A Pagonyban dolgozók felkészülten segítenek a tétova, elárvult, gyerek nélkül érkező felnőttnek is, aki a bőség zavarával küzd. A gyerekek persze nincsenek zavarban, jó érzékkel azonnal tudják, mi is kell nekik.

A Pagonyban olyan könyveket árulnak, amelyek többsége máshol is megtalálható, csak itt valahogy másképp tálalják azokat. A városi legendák szerint gyerekfej magasságba csak igényes könyveket tesznek, de ez nem így van, hiszen mára eljutottak odáig, hogy szelektálnak, és csak az általuk színvonalasnak tartott irodalmat engedik falaik közé.

Később könyvkiadásba fogtak, és mára ez a tevékenység vált a legfontosabbá számukra. Nem kisebb sikerrel, a 20 szakmai szervezet ajánlásával készült Top 50 gyerekkönyv – az elmúlt 10 év 50 legjobb gyerekkönyve – listáján több Pagony-kiadvány is szerepel. Mindjárt az első helyen a Friss Tinta, a kortárs magyar gyerekköltészet legszínvonalasabb antológiája. A Pagony nem egyszerű könyvesboltként működik, rendszeresen tartanak programokat a kézműves foglalkozástól kezdve, a zeneovin keresztül, a diavetítésig. Az író-olvasó találkozókon a gyerekek és a felnőttek játékosan ismerik és szeretik meg a könyveket. És nemcsak könyveket, hanem folyóiratokat, zenei és mese CD-ket, DVD-ket, diafilmeket, társas- és kézművesjátékokat, és sokféle egyéb ajándéktárgyat is lehet találni.

Nyáron a közeli Noha Stúdióval együttműködve immár harmadszor szerveznek tábort, amelyben a gyerekek közösen készítenek el egy mesekönyvet. A résztvevők a könyvkészítés minden fázisából kaphatnak ízelítőt, a mese kitalálásától az illusztrációk elkészítésén és a nyomdászati tudnivalókon át a könyv nyomtatott megvalósulásáig. A táborozók írják, rajzolják, szkennelik és nyomdakészre készítik a könyvet, idén Berg Judit meseíró, Baranyai b. András illusztrátor, és Wunderlich Péter nyomdász segítségével. A hét végére pedig elkészül a közös mű.

Top 5

1. Süsü a sárkány

Az Egyfejű június 15-én este hatkor, és 16-án délelőtt fél tizenegykor a komáromi Jókai Színház előadásában látható.

2. Elemér, a legborzalmasabb sárkány

A Tollpihe Meseíró Műhely műveiből válogatnak Székesfehérváron a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtárban.

3. Képes mesék – mesés képek

Rényi Krisztina meseillusztrációi a Szentendrei Képtárban július 4-ig.

4. GyereARC kiállítás

6-14 évesek képei legjobb barátaikról és a barátságról június 30-ig a MüPa előtti téren.

5. Fakopáncs – játékkiállítás

Fából készült játékszerek Debrecenben, a Tímárházban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.