Húzza a Csík

Először arra gondolunk, hogy ez az ember most mókázik, de nem.

Áll a színpadon egy alacsony, magyarbajszos, ezüstzakós ember, és az Echo együttes Gondolsz-e majd rám című számát énekli. Kicsit mosolyog a bajusza alatt, miközben trubadúros mozdulatokat tesz. Először arra gondolunk, hogy ez az ember most mókázik, de aztán rájövünk, hogy teljesen komolyan gondolja ezt a produkciót. Erre korábban is rájöhettünk volna, lévén Csík János, a Csík együttes vezetője, prímása semmit sem vesz félvállról. Például Kodály Zoltán, általa gyakran idézett mondatát sem, miszerint „népdal az, amit a nép énekel”. Márpedig, ha az Echo együttes dalát boldogan zengi vele a Millenáris Teátrumot csurig megtöltő nézősereg, akkor ez a dal népdal, márpedig a Csík zenekar tiszteli a népdalt. Meg a dzsesszt is. És az alternatív rockzenét is. Meg a sokféle hatást magába olvasztó világzenét is. S most, hogy ez néhány éve kiderült, a közönség még jobban szereti a Csík zenekart. Korra, nemre, politikai hovatartozásra, zenei elkötelezettségre való tekintet nélkül.

A Csík zenekar titka, hogy normális. Nem kell ezt a gondolatot felszántani majd mély igazságokkal bevetni jobbról balra és balról jobbra. Elég ennyi: normális. Ha jobban tetszik: a jó muzsikát tiszteli és szereti. Nem véletlen, hogy a különféle zenei szcénákból olyan alkalmi zenésztársakat talál, mint a népzenei gyökerű dzsesszt játszó Dresch Mihályt. Vagy Kiss Tibort a Quimby zenakarból. Vagy Presser Gábort, aki éppoly szerény alkalmi muzsikus tagja a csapatnak, mint az említettek.

A Csík zenekar 20 éve meghatározó szereplője Magyarország népzenei életének. S bár az eltelt két évtized alatt több rangos zenei díjjal jutalmazták a kecskeméti formációt, az mostanában ért sikerei csúcsára. A zenekar koncertműsorában elsősorban magyarországi és erdélyi magyar népdalok illetve táncmuzsikák és román táncdallamok hallhatók, de néhány éve már kortárs alternatív rockzenei és slágerfeldolgozások is szerepelnek. Beléjük csempészve a népzenei ízeket, a népzene szép mélységeit.

Most jelent meg a Fonó Budai Zeneház gondozásában a Csík zenekar Szívest, örömest című lemeze, melyen a tavalyi, Millenárison tartott óévbúcsúztató koncert zenei anyaga hallható egy CD-n és látható egy DVD-n. Igazi, szép örömzene Kiss Tiborral, Dresch Mihálylyal és Presser Gáborral. Egyebek mellett Vas megyei népdalokkal, magyarszováti furulyamuzsikával, kiskunsági oláhossal, csárdással, slágerfeldolgozásokkal, tapssal, könnyekkel és egy ezüstzakós emberrel, akitől még az is természetesnek tetszik, ha népzenész létére az Echo együttes slágerét énekli.

Top 5

1. Nyeső Mari

Az énekesnő a Dutar együttessel lép fel június 17-én este nyolckor Pécsett, a Barbakán Várárokban.

2. Térzene Zuglóban

A Zuglói Filharmónia Fúvószenekara a zsivora Parkban játszik június 19-én délután ötkor.

3. Lajkó Félix és barátai

Citerás-parti koncert június 19-én délután hatkor a Fonóban.

4. Boldog születésnapot

A Vujicsics együttes 35. születésnapját sebestyén Márta, Boban Markovic és a söndörgő e gyüttes társaságában ünnepli június 19-én este nyolckor Pécsett, a Dóm téren.

5. A budapest Jazz Orchestra vendége Zséda

A szvingkorszak legnagyobb slágerei a Hilton s zálló Dominikánus Udvarában június 20-án este fél kilenckor.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.