Ezerarcú chardonnay

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer Horvátországban egy Gouais Blanc nevű szőlőfajta.

Hogy milyen bort adott, ma már nem tudjuk, de bizonyára jót, mert a rómaiak annyira szerették, hogy vitték Franciaországba, ahol aztán a Pinot fajtával keresztezték a kísérletező kedvű szőlészek. Az így létrejött szőlőfajta egy aprócska francia falu után a chardonnay nevet kapta, és az eltelt évszázadok alatt olyan népszerűvé vált a borászok körében, hogy ma már nincs nélküle szőlővidék széles e világon. Magyarországon az 1980-as években terjedt el, és bár azóta az úgynevezett világfajtáktól némiképp a hazaiak felé fordult az érdeklődés, a chardonnay tartja magát. Meszesebb talajon magasabb savtartalmú bort ad, ami kiváló pezsgőalapanyag.

A Nyakas Pince 2008-as chardonnay borát egy jó nevű nemzetközi kritikus 100 pontra értékelte a Pannon Bormustrán. A lendületes savú bor érett illata körtét és friss zöldalmát idéz. Gyümölcsös-virágos karaktere leginkább halpástétomhoz, könnyű sültekhez illik.

A szekszárdiak 2009-ben Gyuricza Dánielt választották az év fiatal borászának. A bátaszéki Mestrineli borászat ifjú mesterének kishordós chardonnay-ja trópusi gyümölcsök és bodza zamatát hordozza. Teste karcsú, savai üdék.

A mecseknádasdi Wekler Pince frissen nyitott panziója már várja a borbarátokat. A pincészet 2007-es chardonnayja közepes savtartalmú, kezdetben tartózkodó bor, de aztán kinyílik. Az almás, dinnyés, trópusi gyümölcsös aromavilágot szépen egészíti ki egy leheletnyi vanília. Egészségükre!

52.Nyakas Pince Nyakas Budai Chardonnay 2008

60. Mestrineli Borászat Dunaszekcsői Chardonnay barrique 2008

63.Wekler Családi Pincészet Wekler Pécsi Chardonnay 2007

Szubjektív válogatás a Népszabadság Top100 magyar bor 2009 listája alapján. A számok a helyezést mutatják.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.