Az Eroica ritmusa

Nézem az előadásról készült videót, szinte meglepődöm, hogy az izlandi vulkán őket is meg tudta állítani.

A táncospár hosszan pörög, közben vizet locsolnak rá. A színpad benedvesedik, a táncosnő lendületet vesz, és végigcsúszik rajta, a dísztelen téren gyűlő víz visszatükrözi a fényeket, a tánc dinamikája egyre nő, a megszokott elemeket kiegészítik az új felület nyújtotta lehetőségek. Másik pár jön előre, majd hárman együtt alkotnak formációt, fokozódik a lendület, csak időnként merevednek pózba egy pillanatra, azután folytatódik a megállíthatatlannak tűnő mozgás.

Közben Beethoven zenéje szól, a ritmusa most fontosabb a dallamnál, azután belejátszik Mozart is meg Jimi Hendrix. Ahogy így írok róla, eklektikusnak hangzik, de nem, minden mindenből következik. Megvannak a pontok, amikor a kilenc táncos mozgása egységgé áll össze, majd újra külön utakon járnak, improvizatív részek következnek, majd megint felsorakoznak egy képbe, hogy újra szétfussanak.

Ahogy nézem az előadásról készült videót, szinte meglepődöm, hogy az izlandi vulkán őket is meg tudta állítani, az áprilisi előadás elmaradt, mert nem jött repülő, június 7-én és 8-án rendezik meg a Trafóban.

Michele Anne De Mey belga táncos és koreográfus. A francia tánc vonzáskörzetében élve nem kerülhette el a találkozást Béjart együttesével. De hamar saját útjára lépett, már 1981-től a maga koreográfiáit adja elő. 1990-ben hét táncossal készítette el a Sinfonia Eroica című darabot, amellyel bejárta a világot.

Tesvérével, a filmrendező Thierry De Meyjel 1993-ban készítették a Love Sonnets (Szerelmes szonettek) című táncfilmet. 2005 óta a Charleroi/Danses koreográfiai központ művészeti igazgatója.

Négy évvel ezelőtt felújította a Beethoven-szimfónia inspirálta darabot, annak ellenére, hogy saját elmondása szerint mindig új megoldásokra törekszik. – De a már megvalósult művek gondozása épp annyira fontos nekem, mint a teremtés – nyilatkozta. Mindamellett ez az előadás is megváltozott, hét helyett kilenc táncos lép a színpadra, és ezúttal Varga Gábor személyében magyar is van közöttük. A belga együttes vendégjátéka a Trafó sorozatának része. Az internet korában nyilván könnyebb tájékozódni a modern tánc világában, mégis az az igazi, amikor a néző élőben láthatja, mit produkálnak a világ vezető koreográfusai és táncosai. Mindjárt érthetőbbé válnak az egyre szaporodó és színvonalas hazai próbálkozások is.

Infó: Compagnie Michele Anne de Mey (B): Sinfonia Eroica, Trafó, június 7–8-án este fél 9-kor. (a 7-i előadás után Gál Eszter táncos, koreográfus beszélget az alkotókkal.)

Top 5

1. Éden

GNM Kontúr Fizikai Táncszínház, Pécs, Sétatér, június 7-én este 9-kor.

2. Varázsfuvola

Bozsik Yvette Társulat és a nemzeti Táncszínház, m űvészetek Palotája, Fesztivál Színház, június 8-án este 7-kor.

3. Táncos magyarok

Magyar Állami Népi Együttes, Hagyományok Háza, június 8-án este 8-kor.

4. Örvényben

Balettest a Magyar Állami Operaházban június 10-én este 7-kor.

5. Argentin tangó (práctica és milonga)

Budavári Művelődési Ház, június 9-én este 6-kor.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.