A kép megmarad

A legunalmasabb dolgok a világon a tegnap hírei, a képek azonban csak egyre érdekesebbek lesznek.

Repül a kislány, de tényleg úgy, mint az angyalok szoktak a szentképeken. Szőke hajába belekap a szél, arcán éteri a mosoly, ruhácskája kék kockás, kötényes. Két kar nyúl utána, nehéz eldönteni, elkapná vagy épp az ég felé küldené őt inkább. Ha a tépőzáras tornacipő nem volna a lábán, azt hinném, száz évvel ezelőtti a jelenet. De hát ott van a tépőzár, és ott a háttérben a busz, a bicikli meg a rendőrautó. Nemzeti zarándoklat – olvasható a kód Kurucz Árpád fotóján. Nemzeti micsoda? Hiába kutatunk az emlékezetünkben, csak az archívum adja meg a választ: úgy egy éve volt, hogy Pálházáról egészen a pesti Ötvenhatosok teréig gyalogoltak a zarándokok, hogy így hívják fel a figyelmet a vidék értékeire, az önkormányzatok nehéz helyzetére.

A szó elszáll.

A kép szerencsére megmarad.

Megmarad, és gyakran sokkal többet mond arról, ami már elmúlt, mint az újságok cikkei. Hiszen írhatunk bármilyen érzékletesen is a kórházakban uralkodó méltatlan körülményekről, elég egy pillantást vetni Kocsis Zoltán fotójára, hogy mindennek színe, szaga, íze is legyen. Lerobbant váróterem, benne vizsgálatra jelentkezik egy elcsigázott beteg. Vastagon bepólyált ujjal, hát hogyan máshogy.

Bő húszéves hagyomány, hogy a Népszabadság fotóriporterei a legjobbak közé tartoznak az országban. Ott vannak mindenhol, megmutatnak nekünk mindent. Az ő szemükkel látjuk az ugrásra készülő ejtőernyőst Afganisztán fölött: hirtelen érthetővé válik a misszió reménytelensége, ahogy a gép lenyíló ajtaja alatt feltárul a hegyektől szabdalt, végtelen táj. Általuk vág mellbe a felsorakozó Magyar Gárda, az egyensapkák alatti egyentarkók, a tagbaszakadt egyenhátak látványa. A fehér ingek némelyike amúgy szürke, többsége vasalatlan. Aztán ott van a tócsa fölött átröpülő Orbán Viktor, a fény megcsillan makulátlan cipőjén. És ott a pesti körúton toporgó, több tucat bikinis szépségkirálynőjelölt. Egy otthonkás asszonyság mopszlija őrjöngve ugatja őket.

Mindazok a hírek, amelyek mellett ezek a képek annak idején a Népszabadságban megjelentek, immár a legunalmasabb dolgok a világon: a tegnap hírei. A képek azonban csak egyre érdekesebbek lesznek. És most, összegyűjtve, egy csokorban is megtekinthetők – június 18-ig, a MÚOSZ székházában.

Kiállítások

A Fotórovat képei, Kiállítás a MÚOSZ Sajtóházban (Budapest VI., Vörösmarty utca 47/A).

Megtekinthető munkanapokon 8 és 19 óra között.

Military tábor, Kurucz Árpád fotókiállítása a CultiRiS Galériában, Örkény István könyvesbolt (Budapest XIII., Szent István krt. 26.) június 25­ig.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.