Világsztárok és virágsztárok Debrecenben

Már javában folynak az előkészületek a hagyományosan minden év augusztus 20-án megrendezett, nemzetközi hírű virágkarneválra Debrecenben, s habár lehetnek még változások a programban, annyi már most bizonyos: idén olyan muzsikus világsztárok is emelik a karneváli hét rangját, mint az amerikai Bobby McFerrin és az angol Ali Campbell, a UB40 együttes egykori frontembere.

A debreceni virágkarnevál aligha szorul bemutatásra, hiszen -amint azt a büszke cívisektől hallottam - kétféle ember van ebben az országban: aki már részt vett ezen a híres-nevezetes debreceni fiesztán, és aki éppen most tervezi, hogy eljön. Ismertetésképpen azért annyit mégis lényeges elmondani, hogy a mintegy félmillió látogatót vonzó ünnepre különböző helyi cégek, szervezetek és intézmények mintegy 15-16, valamilyen jelenetet, kompozíciót bemutató virágkocsit készíttetnek el. Egy-egy jármű díszítéséhez több százezer szál élő és száraz virágot használnak, a kocsisort hagyományosan minden évben a Szent Koronát ábrázoló alkotás vezeti föl.

A virágkocsik a vasútállomás előtti térről indulnak, végighajtanak a város főutcáján, a Piac utcán, elhaladnak a Nagytemplom előtt, majd a városon átvonulva a Nagyerdei Stadionba érkeznek, ahol minden évben mintegy húszezer ember előtt mutatkoznak be. Színesíti az amúgy is színpompás kavalkádot, hogy a földíszített kocsikat hazai és külföldi előadók - táncosok, énekesek, mutatványosok, zenészek - kísérik.

Az először 1966-ban megrendezett virágkarnevál évtizedeken át mindössze egynapos volt, az utóbbi években azonban úgy döntött a városvezetés, hogy úgynevezett „karneváli hétté" bővíti a programsorozatot. Ennek eredményeképpen idén az ünnep első napja augusztus 16-ra esik, amikor Egyet lép az ősi város címmel „tánckölteményt" ad elő a Debrecen Népi Együttes és a Hajdú Táncegyüttes a Nagytemplom előtti téren. Másnap ugyanott láthatják a Kubai Állami Népi Együttes tradicionális kubai zenéket, dalokat és táncokat bemutató műsorát, majd augusztus 18-án az 1980-as évek egyik sztárzenekara, a Szikora Róbert által vezetett R-GO lép színpadra. A már említett Ali Campbell-lel augusztus 19-én találkozhatnak. (Aki esetleg nem emlékezne a nevére, valamelyik videomegosztón hallgassa meg a Red, Red Wine, az I Got You Babe vagy a Can't Help Falling In Love című dalokat - igen, arról az Ali Campbellről van szó...

Augusztus 20-a a virágkarnevál napja, de nem érdemes Debrecenből még aznap elutazni, augusztus 21-én ugyanis a világszerte ismert Bobby McFerrin szórakoztatja a közönséget a Kölcsey Központ nagytermében. A Don't Worry, Be Happy című dal szerzője idén tavasszal nyolc év szünet után új CD-lemezt adott ki, a koncerten -  amelyre a belépőjegy 6900, illetve 7900 forintba kerül - a régi nagy slágerek mellett ebből hallhatunk majd ízelítőt.

A 41. Debreceni Virágkarnevál jegyárai:

Lelátók:

Augusztus 20., péntek reggel 8 órától:

Simonffy utcai lelátó: 3300 Ft

Rózsa utcai lelátó: 3300 Ft

IT-Services Kölcsey: 2600 Ft

Egyetem sugárút: 2300 Ft

este 20 órától:

Simonffy utcai lelátó: 2600 Ft

Rózsa utcai lelátó: 2600 Ft

Nagyerdei stadion, 10-14 óra között:


Északi kapu: 750 Ft, 550 Ft (Turisztikai kártyával kedvezményesen: 360 Ft)

Déli kapu: 750 Ft, 550 Ft (Turisztikai kártyával kedvezményesen: 360 Ft)

A szektor: 2100 Ft
B szektor: 2100 Ft
C szektor: 1400 Ft

Terasz: 2600 Ft 14-18 óra között virágkocsikiállítás és folklórműsor:

Felnőtt:1200 Ft

Diák/nyugdíjas:
1000 Ft

 

Virágok: hajtás!
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.