Szántó Piroska varázsos világa

A nagyközönség olyan képekkel is találkozhat a holnap nyíló, a rákosligeti Erdős Renée Házban megrendezett Szántó Piroska-kiállításon, amelyeket még soha nem állítottak ki. Ám sok olyan művet is láthat eredetiben, amelyet százezrek ismerhetnek ugyan, de kiállításon még nem szerepeltek.

Az első kategória képei magángyűjtők tulajdonában vannak. A másodikéi viszont azok az illusztrációk, amelyeket sok nemzedék ismerhetett meg, amikor például Weöres Sándor-köteteit, esetleg A dzsungel könyvét olvasta, vagy Jókai-regényeket lapozott.

A tizenkét éve halott festőnő képeinek zömét a Szombathelyi Képtár őrzi. Vannak művei szülővárosában, Kiskunfélegyházán és a budai rakparti házban, ahol férjével, Vas István költővel élt. A lakásmúzeum is bevezet ennek a nagyon sajátságos, semmilyen sablonba nem illeszthető alkotónak a világába. Egész életművét bemutató kiállítást legutóbb 1999-ben rendeztek. Hódos Mária művészettörténész, a kiállítás rendezője azt mondja: érzékelheti a látogató, hogy Szántó Piroska művészete mennyire változatos volt, mennyire képes volt a megújulásra. Akik esetleg csak mágikus napraforgóit ismerik, meglepődnek, mert a kiállítás megmutatja: festett szinte absztrakt képeket, sötét tónusú realista műveket, de voltak szinte erotikus alkotásai is.

Szerencsénk, hogy a festőnő az ötvenes években képes volt ellenállni a nyomásnak, így nem festett szocreált. Viszont ekkor és még később is rengeteg könyvet, főleg gyerekirodalmat illusztrált. A kiállításban ezek a bravúros kis képek is vonzzák a szemet, különösen, mert mellettük ott találjuk a könyveket, amelyekhez készültek. Hódos Mária azt tervezi, hogy a legifjabb látogatókkal megízlelteti, milyen a könyvkészítés. Két alkalommal, június 12-én délelőtt és június 19-én, a múzeumok éjszakáján maguk is illusztrálhatnak mesekönyvet, Szántó Piroska nyomában.

Ha már elmentek a rákoshegyi Báthori utcába a kiállításra, nem fognak csalódni, hiszen fantasztikus maga az épület is: az Erdős Reneé Ház, a kerület egyetlen múzeuma. Az előző századforduló hírneves írónője élt itt 1944-ig. A szépen helyre hozott, romantikus épületben most helytörténeti és természetvédelmi gyűjtemény látható, amely bevezet az egykori keresztúri és csabai német, szlovák és magyar földművesek és a későbbi városi telepesek életébe. Külön szoba mutatja be a szecesszió írónőjének munkásságát is. Külön érdekesség a peremkerület különleges élővilágát bemutató tárlat. A nemzetközi repülőtér szomszédságában ugyanis ott van a Merzsemocsár természetvédelmi területe, amely védett élőhely.

Sok nemzedék ismerte meg általa például Weöres Sándort
Sok nemzedék ismerte meg általa például Weöres Sándort
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.