A humanoid egér diadalmenete

A belvárosi kisiskolások kétharmada jár rendszeresen könyvtárba. A legfogékonyabb generáció azonban már rég nem kíváncsi sem Incsu Csunnára, sem a 80 napos Föld körüli utazásra, sőt az igazi Pinocchióra sem. A kedvence egy mozgalmas életű humanoid egér. Miket olvasnak legszívesebben az alsó tagozatosok?

A belvárosi alsó tagozatosoknak nem kell különösebb ösztökélés, média ide, internet oda, az elmúlt 25 évben egy cseppet sem csökkent olvasási kedvük: a 6–10 évesek falják a könyveket, amit a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár gyerekkönyvtárának tapasztalatai is alátámasztanak. A könyvtár vezetője szerint bő kétharmaduk rendszeres látogató a Liszt Ferenc téri filiáléban. Huszonöt év alatt viszont erősen megváltozott az érdeklődésük. A korábbi kedvencek zömének már nyoma sincs a kölcsönzési (olvasottsági) kimutatásban, ez a korosztály például egyáltalán nem kíváncsi az indiános történetekre, KarlMay, J. F.Cooper (átmenetileg?) kiszorult a pályáról, ahogy Verne nagyívű regényei, a Tamás bátya kunyhója, Carlo Collodi Pinocchiója, valamint a negyedszázada még verheteten Timur és csapata. Ez persze nem jelenti azt, hogy a klasszikus (kis)gyermekirodalom nagy klasszikusai általában véve is lecsúsztak volna a tabelláról, a Pöttyös Panni-sorozat, a Két Lotti, a Bambi, mi több, még Tatay Sándor Kinizsi Pálja és Mikszáth Kálmán Két koldusdiákja is egészen jól tartja magát – tudtuk meg a könyvtárat vezető Kucska Zsuzsától.

Más kérdés persze, hogy mik a favoritok. Korunk toplistáját masszívan és kétségbevonhatatlanul a mozgalmas életű humanoid egér, Geronimo Stilton vezeti, a könyvtár nem tud elég példányt beszerezni a sorozat darabjaiból – hosszú a várólista. Az ezüstérmes Micimackó, majd a – mondjuk így – lovas könyvek jönnek, amit úgy kell érteni, hogy mindenfajta könyv, amely lovakról szól – ki tudja miért. A negyedik legnépszerűbb író az osztrák Thomas Brezina, többek mellett a Fiúk kizárva, a A térdnadrágos detektívek kalandjai és a Titkos rémkönyv című opuszok szerzője, majd Berg Judit jön, főleg a Tündérbicikli és a Rumini című írásaival. Természetesen Varró Dániel Túl a Maszathegyenje is a legkeresettebbek között van (6. hely), őt egy Francesca Simon nevű szerző követi Rosszcsont Peti című kötetével, a kilencedik az Olvasólétra címet kapott sorozat megannyi darabja. Az első klasszikus a tizedik helyre fért be: Astrid Lindgren Harisnyás Pippijén 65 év alatt sem fogott túl sokat az idő.

Az első négy osztályban az ismeretterjesztő olvasmányok is keresettek, a top 1.: Az állatvilág enciklopédiája, aztán megint a lovak dübörögnek: a második helyet a Kis lovasok nagykönyve, a harmadikat a lovak és pónik könyve szerezte meg, az emberi test rejtelmeire (a legkülönfélébb kiadásokban) csak a lovak után kíváncsiak a gyerekek. És akkor már csak soroljunk: Mi micsoda? és Szemtanú-sorozat, John Kelly: Gépeskönyv, Tóth Dóra: Az ősvilág története gyerekekek, John Matthews: Kalózok, Színes tudomány, végül pedig: És újra játszókönyv, Ray Gibsontól.

Micimackó
Micimackó
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.