Artúr Pécsre megy

Tavaly októberben azzal álltak elő a KÉK (Kortárs Építészeti Központ) ifjú kreatívjai, hogy hajítsuk a kukába vaskos Budapest-útikönyveinket! Mióta az interneten működik az Artúr.org nevű kortárs építészeti túraoldal, azóta szolid füzetkét nyomtathatunk hét fővárosi túrája valamelyikéből, de le is tölthetjük a sétákat.

Mi több, ha a 64 budapesti épület egyikének bejárata előtt lefotózzuk az oda ragasztott fekete-fehér kockás matricát, telefonunk kijelzőjén azonnal megjelenik az adott épület homlokzata, további fotókkal és részletes leírással együtt. Feltéve, ha letöltöttük az ehhez szükséges szoftvert az Artur.org.hu-ról.

A könyvcipeléstől most már nemcsak a budapesti, hanem a pécsi turista is megszabadulhat. A nonprofit Artúr.org kurátora, Kovács Dániel ugyanis bemutatta a túraoldal EKF-re adaptált változatát: három gyalogos és egy biciklis túrát a kulturális fővárosban és környékén – 59 kortárs épülettel az 1980-as évektől egészen 2011-ig. A kulturális évad apropóján elkezdett, de csak jövőre elkészülő beruházások sem maradtak ki ugyanis az adatbázisból: itt a látványtervek szerepelnek.

A fővárosi sétákkal ellentétben Pécsen mindegyik egy pontból, a Széchenyi térről indul. Az első – a belvárosból nyugati irányba tartó – kiránduláson útba ejthetjük többek között Dévényi Sándor első pécsi munkáját, az eklektika jegyében épült Lakodalmas Házat, amelyen a tervező Pécs egész történelmi örökségét igyekezett megjeleníteni. De elhaladunk a Bachmann Bálint tervezte Somogyi pincészet, a 2006-ban Európa legszebb téglaépületévé választott Barbakán ház vagy a Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki Karának campusa mellett is. Ez utóbbit 1970-ben Módos Ferenc tervei alapján emelték. A városnézés a Jókai tér és a Széchenyi tér között álló házcsoportnál, az Elefántos tömbnél ér véget.

A kettes számmal jelzett kirándulás a belvárosban kalauzol: végig a pécsi múzeumutcaként ismert Káptalan utcán, el a Kereskedők Háza háromszintes üzletközpontja mellett, egészen a középkori hangulatot idéző Citrom utcai épületekig. Mindemellett választható olyan útvonal is, amely a látványtervekkel bemutatott új EKF-helyszíneket, a Regionális Könyvtár és Tudásközpontot, a Konferencia- és Koncertközpontot meg a Zsolnay Kulturális Negyedet célozza meg. A bicikliseket Artúrék negyedik túrájukon kiviszik a Pécs melletti Pellérdre, ahová szerintük a példaértékűen felújított faluközpont (bankfiók, községháza, általános iskola) miatt érdemes elkerekezni. Ami a pécsi verzióból egyelőre hiányzik: az a bizonyos QR-kódos lehetőség, hogy a sétálók egy-egy épületre ragasztott matricát lefényképezve csak a konkrét házról kapjanak kompakt infót. Kovács Dánielék tapasztalatai szerint ugyanis iszonyatos munka felkutatni minden szóban forgó épület tulajdonosát a „ragasztási engedélyért”.

Erre a feladatra egyelőre önkénteseket, pécsi egyetemistákat próbálnak beszervezni. Ami azonban a budapesti Artúrból még hiányzott, de a pécsinél már adott, hogy a honlapon (www.artur.org.hu) közvetlen visszajelzéseket lehet küldeni a túraoldal gazdáinak mindarról, ami stimmel a városjáráson, és persze arról is, ami netán nem. Hasznát veszik Kovácsék minden praktikus tanácsnak, ősszel ugyanis új sétával bővítik az adatbázist: jön a Bauhaus Budapest.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.