Babi néni, Dandozolika és a puliszkatitok

Az elmúlt hetek-hónapok legnépszerűbb, e-mailben és közösségi oldalakon terjedő videosorozata a Magyar népmesék remix volt. Az eddig elkészült három részből a best seller, vagy ahogy készítőjük, a zenész Dandó Zoltán mondja, a beszt-zeller: a Babi néni a strandon. Csőőőőő!

– A hülyeség nem újdonság nálam – mondja Dandó Zolika. Így, Zolika. Rajta ragadt ez a becenév, mint Presseren a Pici és Bródyn a Tini.

Már a gimnáziumban is marhult Dandó, és ezt azóta sem hagyta abba. Mindig is imádta az abszurd humort, főleg a Monty Pythont. Dolák-Saly Róbert jeleneteinél szem nem maradt szárazon, a régi Markos-Nádas-számokért rajongott, meg Sándor György dolgaiért. Azt mondja, a maiak között, a stand up comedy-seknél is van pár ígéretes.

Dandó Zolika két éve remixelt először magyar népmeséket, de csak úgy magának és a barátainak. Keresett egyet a neten, letekerte Szabó Gyula hangját, és rámondta saját szövegeit. Ontotta magából a képzavarokat, a nyelvi csűrcsavarokat, a szókreálmányokat. Mikor elakadt, leállt, felhajtott egy sört, majd folytatta. Másfél óra alatt végzett egy-egy filmmel.

Az első, a Bárány Attila az Angyalbárányok címűből készült. A barátok teljesen kifeküdtek tőle, és azt javasolták, töltse fel a YouTube-ra. Egyrészt elfér a végtelen virtuális térben, másrészt sokaknak tetszeni fog. Nem tévedtek, a humorra vevők zabálták: majdnem 400 ezren látták. A leggyakrabban idézett rész az lett belőle: „Bárány Attila vagyok, Dj, a Palace-ban vagyok rezidens. Nem takarodsz! –válaszolt a gyerek, és úgy kifáradt ebben, hogy ledőlt a fűbe”. Bárány Attila, a DJ, aki tényleg rezidens a felkapott siófoki diszkóban, nevetett, majd elküldte Dandó Zolikát a francba.

A sikeren felbuzdulva születettmeg a Babi néni a strandon – A kőleves című meséből. Több, mint 800 ezren látták hét hónap alatt. A „Babi néni, csőőőő”, vagy a „Csókolom, Babi néni, köszönöm, hogy nem mentünk le a strandra, hogy rohadjon meg”, esetleg a „bauxitfőzelék” már-már szállóigévé vált. A videóhoz tartozó tonnányi komment egyike például arról szól, hogy a földrajzórán körbeadott a tanár egy bauxitrögöt, és egy gyerek le akart törni belőle egy darabot. Hogy minek? Főzeléknek. A tanár nem értette, az osztálytársak meg majd’ kiestek a padból a röhögéstől.

Dandó szerint egy magyartanár elsőre egyest adna ezekért a szövegekért, hiszen nincs bennük olyan számnév, amely passzolna a főnévhez, olyan névelő, amelyet helyesen egyeztetne a következő szóhoz. De aztán a nyelvi leleményért ötöst is kapna. Mert ki ne értékelne egy olyan mondatot, teszem azt: „Na figyelj, Babi néni, amiért ön miatt, maga miatt nem mentünk le miattad a strandra, azért adjon ide inkább pénzt, én lemegyek egyedül holnap, és maga meg itthon marad a fenébe, és azt csinál, amit akarsz.”

Legsikerültebbnek a harmadik opuszát, a Farkas Berci széjjelfagyott címűt tartja a szerző. Ennek a legjobb a struktúrája, ebben van a legtöbb képzavar és nyelvi csavar. A kismalac és a farkasok képeire készült, és Disznóvágási Ferenc sztoriját meséli el Farkas Bercivel, amelyben az operettrajongó malac almás-fahéjas teával kenguruvá alázza a farkast és bandáját (név szerint: Farkas Péter sportolót, Farkas Bertalan űrhajóst és az Akela együttest).

Mindenki arról faggatja Dandó Zolikát, mikor érkezik a következő. Jön, válaszolja, de nem lehet ezt hajtani, iparosítani. Most éppen azon van, hogy közös nevezőre hozza A rátóti csikótojást és A kisgömböc meséket. De ehhez persze olyan állapot kell, amikor iszonyú fáradt vagy nagyon kipihent.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

Sokan filóztak a rajongók azon is, honnan jöhetett Dandó tájszólása. Székely – vélték tudni a bennfentesek. Tévednek. Ez egy kamu, kitalált tájszólás. Csak remek nyelvérzék kell hozzá, amit tetéz a zalai rokonok erős hatása. Meg is kértük Dandó Zolikát, mutassa meg, hogyan készülnek a remixek.

– Puliszkatitok? – kérdezte vigyorogva, majd A bugyuta emberre improvizált rettentő mennyiségű hülyeséget.

„Itt a vége, fuss el végleg.”

A zenészt egy dolog bosszantja csak: hogy a netezőket egyáltalán nem érdekli, ki is ő és mivel foglalkozik. Teljesen közömbös nekik, hogy ezeken kívül milyen más videókat tölt fel a YouTube-ra. Pedig a gyűjteményében több terrabite-nyi olyan klip van, amelyet a nyolcvanas évek óta nem vetített a Magyar Televízió. Ő maga meg húsz éve gitározik, vagy 150 lemezen játszik – Zsédától a TNT-n át az Emberek zenekarig. Saját rockbandája a Machine Mouse. A sessionzenélés mellett hangszerel (például a Hooligansnek vagy az R-Go-nak), és dalszövegeket ír: az övé például a Micsoda nő ez a férfi és az Egy bolond százat csinál.

Babi néni a strandon:

 

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

Farkas Berci széjjelfagy:

 

Bárány Attila:

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

 

 

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat
Legsikerültebbnek a Farkas Berci széjjelfagyott című opuszát tartja a szerző
Legsikerültebbnek a Farkas Berci széjjelfagyott című opuszát tartja a szerző
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.