Aranyvizit az L szektorból

Ennyi Metallica-pólós embert talán az életben nem látott még a hetes busz vonala. Hosszú haj hosszú hajhoz, bőrjakó bőrjakóhoz simul, így zötykölődünk. Ha nem akarnék leszállni a Dózsa–Thököly sarkán, akkor is vinne magával az ár a buszról lefelé, úgyhogy nem is erőlködöm. Egyszerre mozduló tömeg, a stadionhoz közeledve mind nagyobb sörösdoboz kupacok a villanypóznák tövében, rendkívüli karácsony a környéki kisközérteknek, dolgát végző kiskutya a Jobbágy utcában – minden adott az egész estés rock and rollhoz.

Tizenegy éve járt legutóbb Budapesten a Metallica, érthető, hogy lényegében percek alatt elfogytak az olcsóbb jegyek a Puskás Ferenc stadionba, mint ahogy az is, hogy a jegyüzérek össztűz alatt állnak a bejáratnál, az élelmesebbje mai keresményéből simán befizethet egy lakásra is akár. Nyolc után nem sokkal úgy látszik, a kicsit drágábbak is fogyogattak azért: kezdenek megtelni az erre kijelölt szektorok, a vér meg alkohollal, de mindenki tök békés. Fiesztahangulat. Csak a pultoscsajok idegesek kicsit: a sörcsapoló nem ennyi emberre van trenírozva. Az újságíró szíve mégsem értük, hanem a Los Angeles-i High on Fire-ért meg a dán Volbeatért hasad –egyszer valaki megmondhatná már, az előzenekari státusznak miért velejárója a trágya hangzás. Persze mindenki a Metallicát akarja, a két banda csak könnyű előétel, lájtos sörkorcsolya. Mégis: ha már itt vannak és produkálják magukat felvezetés gyanánt ezen a hűvösségét már délután eláruló pénteken, illő volna, hogyMatt Pike-ék és Michael Poulsenék zenéje ne felejthető bolhafing gyanánt tűnjön el a budapesti atmoszférában.

Pláne, hogy nem is rosszak.

Persze nemcsak a 11 éves kimaradás indokolja a leginkább megfizethető jegyek gyors fogyását, hanem például az a nem elhanyagolható tény is, hogy a Metallica esetében a világ egyik legnépszerűbb-legjobb metálbandájáról van szó. Lars Ulrich, Kirk Hammet, Robert Trujillo és James Hetfiled, vagyis a fémzene ikonjai végül is elég rendesen megdolgoznak a reputációért, többnyire izgalmas lemezeket raknak össze, és többnyire nem hatja meg őket a szakma vagy a rajongók esetenkénti fanyalgása sem. Vannak és csinálják, majdnem harminc éve. Hát ki legyen népszerű, ha nem a Metallica.

Kilenckor aztán spontán hullámzásba kezd a lelátók népe, pár percig jó móka ez, aztán mindenki megunja. Még jó, hogy negyed tízkor végre indul a menet, bődületes hangerővel és Morriconéval nyitnak: három kivetítőn (két kicsi meg egy brutális méretű) A jó, a rossz és a csúf képsorait látjuk, közben megy az Ecstasy of Gold. Hát ja, a konföderáció aranyát mi ma este az L szektorból keresgéljük. Nem is minden siker nélkül. Klasszikusokkal kezdődik a program, szól a Creeping Death, a Harvester Of Sorrow, a Fade To Black és még kettő, amit elfelejtettem. Jönnek az eposzi terjedelmű, koncerten kicsit unalmas szerzemények is, például a The End Of The Line és a The Day That Never Comes. Szerencsére jön a jóval lendületesebb Sad But True meg a Cyanide is, mely utóbbihoz Hetfield az ő szeretett budapesti közönségének, a „Metallica-családnak” a segítségét kéri, meg is kapja persze. Egyébként is jól kezeli a közönséget az énekes, van pár kedves szava Budapesthez, Budapestről, és van „do you feel what I feel?” is. A Cyanide-ot némi pirotechnikai bemutató követi, géppuskaropogás a sötétben és közösségi petárdák, a Hungária körút közelében élő háziállatok megnyugtatására. A One és a Blackened után nemcsak a sok ezer mobiltelefon-kijelző fénye játszik szentjánosbogarat az arénában, de előkerülnek az öngyújtók, és – bár nem látjuk, nagy összegben fogadnánk rá – előkerülnek a könnyek is a rockerszemekből: Nothing Else Matters. Robban a Master of Puppets és az Enter Sandman – utóbbival zárul a hivatalos koncertprogram, hogy aztán jöjjön még három ráadás. Az utolsó Seek and Destroy közben néhányan elindulnak hazafelé a gyorsabb kijutás reményében, de mi azért megvárjuk, míg kétórányi játék és a kötelező pengetődobálás után végleg eltűnnek a Metallica tagjai a hátsó traktusban. A stadionból kifelé áramló (kollégák becslése alapján) körülbelül harmincötezer ember jó része nyilván Hetfield mondatát mantrázza útközben, hogy ugyanis hurrá, nem kell megint 11 évet várni a Metallicára Budapesten.

Ha legközelebb kevésbé lesz rutinszerű a koncert, és ha Lars Ulrich megígéri, hogy a továbbiakban valamivel kevesebbszer üt félre, mint ahányszor megnyalja a szája szélét dobolás közben (egyiket sem számoltuk), már most izzítjuk házi jegyüzérünket.

Tizenegy évet kellett várni rá
Tizenegy évet kellett várni rá
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.