Playboy klarinéttal

Két királya is volt a harmincas évek szvingkorszakának: Benny Goodman és az 1910. május 23-án, azaz éppen 100 éve született Artie Shaw.

Vajon a kor divatos hangszere miatt lettek ekkora sztárok, vagy éppen ők tették népszerűvé a klarinétot?

Artie Shaw Arthur Arshawsky néven született, Connecticutban nőtt fel, és egészen fiatalon már neves zenekarokban játszott.

Később New Yorkban megalakította saját nagyzenekarát, és ezzel zenetörténetet írt. Nemcsak azért, mert az egyik legjobb együttes lett az övé, hanem mert zenekarával olyan slágereket tett világhírűvé, mint a Begin the Beguine, a Frenesi, vagy a modern hangszerelésével sokkoló Summertime. Artie Shaw ünnepelt sztár volt a harmincas évek végétől, olyannyira, hogy még színészkedéssel is foglalkozott: a Second Chorus című filmben például Fred Astaire partnere volt, hosszú zenei betétekkel fűszerezve a produkciót. Azt is megengedhette magának, hogy nagyzenekara mellett egy kisegyüttest is fenntartson Garmercy Five néven. Ebben meglepő módon zongora helyett csembalót használt, és ez merőben új és egyéni hangzást adott az együttesnek. A nagyzenekart pedig vonósokkal bővítette, és nem riadt vissza attól sem, hogy feketéket szerepeltessen, mint például a trombitás Roy Eldridge-t vagy a legendás énekesnő, Billie Holiday-t. Artie Shaw a szvingkorszak entellektüelje címet kapta. A háborúban a haditengerészethez csatlakozott, és big bandjével anyahajókon szórakoztatta a bevetésre váró katonákat. Sokszínűségét jelzi, hogy Concerto for Clarinet című öttételes remekművét gyakran játsszák komolyzenei koncerteken.

A háború után több zenekara elbukott, majd feléledt, ezzel sok pénzt keresett és vesztett el. Utolsó lemezét 1953-ban készítette fiatal dzsesszmuzsikusokkal, aztán örökre letette a hangszert. Ez a döntése sokkolta a zenészvilágot, mivel játéka és ötletei sokkal inkább mutattak a modern és fejlődő zene irányába, mint Goodmané, de Shaw besokallt, és másfelé fordult. Abbahagyván a muzsikálást, írással foglalkozott. Önéletrajzi könyve, a The Trouble with Cindarella a humor és a cinizmus magasiskolája. Volt miről írnia, hiszen élete csupa kaland volt: például nyolcszor nősült, és feleségei között olyan hírességek is voltak, mint a színésznő Ava Gardner vagy a híres dalszerző Jerome Kern lánya: Betty Kern.

Élete hátralévő részében is aktívan élt, rá jellemző tengerészsapkájában gyakran jelent meg a nyilvánosság előtt, zenei versenyeket támogatott vagy zsűrizett, néha újraszervezte zenekarát, melyben Dick Johnson klarinétozott, ő már csak zeneigazgató volt. A banda a mai napig dolgozik New York-i bálokban és koncerttermekben.

Artie Shaw 2004-ben halt meg, és ebben az évben kapta meg életművéért a Grammy-díjat.

Top 5

1. Barokk zene a Márványteremben

Dobozy Borbála csembalókoncertje május 17-én este hatkor a Magyar r ádió Márványtermében lesz.

2. Steve Hackett a MüPában

A brit gitáros május 17-én este fél nyolckor játszik a Djabe vendégeként.

3. Jaco Pastoriusra emlékeznek

Victor Bailey, Peter Erskine és a Stúdió 11 játszik május 20-án este fél nyolckor a MüPában.

4. Csík zenekar

A zenekar május 21-én este fél kilenckor Szegeden, a Móra Parkban lép fel.

5. Utazás a török félhold körül

Sebestyén Márta koncertje Pécsett lesz május 22-én este nyolckor.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.