A tárgyak elkerékpárosítása

Művészeti alkotások kerékpárokról, körforgásról, állandóságról és haladásról, valamint régi, személyes történetekkel fűszerezett fotók egykori biciklis élményekről. Mások mellett Minyó-Szert Károly, Roskó Gábor, Barabás Márton, Haraszty István alkotásai is láthatók a Csepel Galéria Művészetek Házában a Biciklus című kiállításon.

Részlet Frazon Zsófia etnográfus kiállításmegnyitó beszédéből.

„A jó tárgyleíráshoz szerintem lényeges a személyes tapasztalat. Talán azért van ez így, mert a tárgy- és műleírás nemcsak a világ látható, hanem láthatatlan (csak megtapasztalható, sejthető és vágyott) regisztereit is mozgásba lendíti. A kerékpárnak nem csak kereke, kormánya, váza, lánca, ülése, zárja, fékje és csengője van. Kapcsolódik hozzá a kerékpározás élménye, az ellopás boszszúsága, a hegymenet izzadságszaga és egy új, menő modell megszerzésének vágya is. Ha az ember nem próbálta, hiába írja le az alkatrészeket, a formákat és a pedálozás mikéntjét. Ez nem lesz elég ahhoz, hogy egy kerékpár és a kerékpározás életszerűvé váljon, a műleírásnak köze legyen a világhoz.

A kiállításban látható munkák kísérleteznek a kerek felületekkel és a gurulással, a görbék és az egyenesek síkba és térbe állításával, a mozgás és a stabilitás tapasztalatainak lefordításával, a gondolkodás és a mozgás öszszekapcsolásával, az irányok megfordításával és annak illúziójával, vagy csupán a tárgyak elkerékpárosításával. Az alkotások felnagyítanak részleteket, vizuális nyelvre és formára fordítanak kételyeket, aggodalmat és félelmet, modelleznek tapasztalatokat, szétbontanak, egymástól elvá lasztanak amúgy összetartozó funkciókat, emlékeznek, emlékeztetnek, megmozgatnak, provokálnak és nevettetnek, attól függően, kinek hányszor ragadt be nadrágszára a láncba, a bokája a küllőbe, vagy hányszor kellett Chopinpolonézt zongoráznia biciklizés helyett. És mindez teljesen független attól, hogy versennyel vagy kempinggel teljesítettük a távot.

Biciklizni ugyan pofonegyszerű, de a történeteket beküldő fiataloknak és felnőtteknek nincs egyetlen, általános érvényű javaslatuk biciklire és biciklusra. Emellett viszont az a jó hírem, hogy számos javaslatuk van.”

Infó: biciklus –c sepelg aléria Művészetek Háza, 1215b udapest,c sete b alázs u. 15., június 18-ig

Top 5

1. 27 kép Petri Györgyről

Szilágyi Lenke portréi az N&n Galériában láthatóak.

2. Graphic Novel

Rácmolnár Sándor képzőművész kiállítása a Várfok Galériában június 5-ig látható.

3. Gróf, Marabu, Tomster

A három grafikus képregényes tárlata a Karton Galériában május 28-ig lesz nyitva.

4. ef Zámbó és Vidák Zsolt

Műalkotások párbeszéde a Roham Galériában május 26-ig.

5. Rényi Krisztina

Az Andersen-díjas művésznő meseillusztrációit a Szentendrei Képtárban lehet megnézni.

Baglyas Erika: Tehetetlenségi nyomaték, 2010
Baglyas Erika: TeHetetlenségi nyoMatéK 2010
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.