Döbbenet

Döbbenet. Sándor Iván–Féner Tamás könyvével a kezemben mentem a folyósón, és egy kolléga rákérdezett, hogy kit ábrázol a kép a borítón! Gyorsan meginterjúvoltam még néhányat, és egyikük már úgy csinált, mintha derengene neki, mert látta, mennyire kétségbeestem. Nagyon élvezem, hogy sok okos fiatal dolgozik a Népszabadság szerkesztőségében, de most megdöbbentem: lehet, hogy a huszonéveseknek semmit sem mond Gábor Miklós neve?!

Igaz, látni nem láthatták. Színpadon semmiképpen, filmen is alig. Talán a Valahol Európában ifjú vezéreként vagy Szabó István Apa című művében. De ki emlékszik kedvencemre, az N. N. a halál angyalára vagy az Alba Regiára?!

Pedig Sándor Iván úgy ír róla, hogy színészi nagyságát nyilván nem kérdőjelezi meg senki, tehát nyugodtan tárgyalhatja kudarcait, vívódásait is. A nyolckönyves írót viszont be kell mutatnia, mert „az irodalmi világ nem fogadta be íróként”, pedig „Amikor már az ország legelismertebb, legsikeresebb színészei közé tartozott, akkor is arra vágyódott, hogy íróként is elismerjék, és szenvedett az elismerés hiányától”. Sándor szerint a színész naplóit Füst Milánéhoz vagy Gombrowiczéhoz lehet hasonlítani. Fel is használja őket annak bemutatásához, hogyan küzdött Gábor Miklós a szerepekkel és a színházi világgal. „Minden korszak nagy, idővel klasszicizálódó művésze-művészete szembe kíván menni az elfogadott ízléssel, megérzi és művekké formálja a kor mélyén rejtőzőt, a készülődőt…” Sok nagy szerep mellett Jágó, Hamlet, III. Richárd. Az elsővel állítólag kudarcot vallott, de a másik nagy intrikust már tökéletesen adta. A kettő közt pedig ő volt a magyar Hamlet. Akit mindenkinek látnia­hallania kellett Pesten. S aki sikerei csúcsán elment vidékre, Szolnokra, Zalaegerszegre, máshová, hogy új színházat tanuljon és csináljon. Aki ismerte, aki nem, tessék olvasni róla, és nézni Féner Tamás döbbenetes képeit, amelyek éppen így – fekete­ fehérben – mutatják, pontosan ki volt ő: színészkirály.

LENNI VAGY NEM LENNI

Kerestem, de nem tudtam letölteni a netről, ahogy Gábor Miklós a Hamlet nagymonológját mondja. Pedig készült róla egy kislemez, meghallgatnám megint. Összehasonlításul: nemrég a Temze-parti Globe színház shakespeare-kiállításán egy fülkére bukkantam, ahol gombnyomásra mások mellett o rson Welles, Laurence olivier, John Gielgud, r ichard Burton, Kenneth Branagh hangján szól: To be or not to be.

Infó: A héten a Kard és kocka című filmben látható Gábor Miklós a Filmmúzeumon május 10-én 4 óra 55-kor és május 11-én 12 óra 40-kor.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.