Bontsuk föl!

A Tokaj Reneszánsz Egyesület 14 pincészete mindig tavasz elején, Budapesten mutatja be új borait. Náluk készül szigorú szabályok szerint az aszúbor, amely a törvények szerint csak három év fahordós érlelés után fogyasztható. Az idén a 2006-os.

Az aszúk kóstolásának egy titka van: el kell kezdeni. Aki csak nézegeti a polcon, nem tudja meg, mit ért a nemzetközi borvilág a természetes édes bor fogalmán, soha nem tapasztalhatja, milyen mesésen gazdag virágillat, sokszínű gyümölcsösség és az édességnek hányféle árnyalata van itt palackba zárva. Töltsük pohárba!

A Béres Szőlőbirtok aszújának névadója egy miocén kori ősszőlő, a Vitis Tokajensis. Levelének sok millió éves lenyomatát Erdőbényén találták meg, ott, ahol a bor alapját adó hárslevelű és furmint szőlő is termett. Az ital női kéz munkája, Bárdos Sarolta szakértelmét dicséri.

Aki kóstolta már, milyen bort ad a Mád környéki Szent Tamás, a Birsalmás, a Nyulászó vagy a Betsek, nem fogja elfelejteni az ízét. Kezdjük a Nyulászó aszúval, rendkívül gazdag, nagyon hosszú utóízű, benne a tavasz bódító illatával.

A puttonyszám azt jelzi, mennyi aszúszem került egy gönci hordónyi (136 liter) borhoz. Ma Magyarországon három-, négy-, öt- és hatputtonyos aszút forgalmaznak. Az ennél nagyobb puttonyszámú bor az aszúeszencia, ami el fog tűnni, a szakemberek a tokaji termékpaletta szűkítését tervezik. Örüljünk hát a 2002-ből származó aszúeszencia intenzív birsalmás, akácmézes illatainak, a bor finom, fűszeres édességének.

61. Béres Szőlőbirtok és Pincészet Tokaji aszú 6 puttonyos 2005
61. Béres Szőlőbirtok és Pincészet Tokaji aszú 6 puttonyos 2005
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.