Azok a fémes 80-as évek

A műfaj mértékadó szaklapja, a Metal Hammer a Musicradar.commal együttműködve megszavaztatta az olvasókat arról, hogy melyik albumokat tartják a legjobbnak „minden idők” terméséből. Hogy a győztes a Metallicától a Master of Puppets (1986) lett, azon aligha van ok csodálkozni (egyrészt tényleg jó, másrészt ha sokan szavaznak, akkor mindig benne van az első háromban), az viszont meglepő, hogy az első tízbe szinte csak a 80-as években megjelent lemezek tudtak bejutni.

A Metallica és az Iron Maiden két-két koronggal van jelen a listán (előbbi az 1984-es Ride the Lightninggel a negyedik helyre került, utóbbi az 1982-es The Number Of The Beasttel a második, a két évvel későbbi Powerslave-vel a tizedik helyre volt jó). A tízes élbolyban amúgy csupa nagy név van – Guns N’ Roses – Appetite For Destruction (1987), Slayer – Reign In Blood (1986), Megadeth – Rust In Peace (1990), Back Sabbath – Paranoid (1970), ACDC – Black In Black (1980). Talán az egyetlen kivétel a Panthera (Vulgar Display Of Power – 1992), amely a maga idejében is inkább rétegzenének számított.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

Kimondottan tanulságos olvasmány az említett albumok „korfája”. A közönség ítélete szerint a heavy metal legdicsőségesebb korszaka a 80-as évekre esett: az első tízből hét lemez ebben az időszakban született. (Sőt ha tekintetbe vesszük, hogy a Rust In Peace dalait 1988–89-ben írták, és a legtöbbet 1989-ben fel is vették, a Megadeth lemezét is nyugodtan ide számíthatjuk –ráadásul ezt az albumot a stílusa is egyértelműen a 80-as évekhez kapcsolja). A kor alapján tehát valójában csupán két kakukktojást találunk: az egyik a Paranoid (amelynek a jelenlétét egy ilyen listán valószínűleg kevesen vitatnák), a másik pedig a már említett, több szempontból is meglepetésnek tekinthető Panthera.

A tízes albumtoplistáról legalább öt a közeljövőben élőben is hallható lesz Budapesten: a Megadeth jelenlegi (júniusban hozzánk érkező) turnéja teljes egészében a Rust In Peace-re épül, a május közepén nálunk fellépő Metallica átlagosan nyolc számot játszik a Master Of Puppets-ről és a Ride The Lightningről a World Magnetic Tour állomásain, és az augusztusban érkező Iron Maiden turnéprogramján is szerepelnek a Powerslave és a The Number Oft The Beast klasszikusai.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.