Füred, Jókai szája íze szerint

Bár Balatonfüred eddig is használta a „Balaton kulturális fővárosa” címet, mostantól ennek a jogosságát aligha lehetne vitatni: májusban három vadonatúj kulturális intézményt avatnak a 13 ezres kisvárosban.

Jókai Mór mindig hajón érkezett Füredre. Akkortájt ugyanis, amikor legnagyobb romantikus regényírónk a kiegyezést követően két évtizedig a tóparti városban élt, még nem jártak vonatok az északi oldalon, így Siófokról a tavon kellett átkelnie. A füredi kikötőből aztán kétperces sétával ért el a később róla elnevezett villához. Ahhoz az épülethez, amely 2010 májusától megint éppen úgy néz ki, mint 1870-ben.

Az író tárgyai is visszakerültek a Jókai-villába
Az író tárgyai is visszakerültek a Jókai-villába

A felújított Jókai-villában május 7-én egy új kulturális intézmény, a Jókai Mór Emlékház nyitja meg a kapuit. Korábban is volt már ebben az épületben egy emlékkiállítás, ám a most létrehozott állandó tárlathoz aligha hasonlítható. Ezúttal nyolc magyarországi közgyűjteményből válogatták a kiállítás anyagát, amelyet részben Jókai és felesége, Laborfalvi Róza saját használati tárgyaiból, részben korabeli bútorokból, berendezési tárgyakból állítottak össze. A XXI. századi múzeumlátogató igényeihez alkalmazkodva a villában számos újdonság található: így például kialakítottak egy játéksarkot, ahol XIX. században készült játékokkal játszhatnak a gyerekek, de Jókai Mór kedvenc ételeit sem csupán recept formájában lehet megismerni, hiszen megtekinthető az a film, amelyen a szomszédos Blaha Lujza étterem séfje el is készíti a finomságokat.

A Jókai-villa csak az egyik új attrakciója a megújuló Balatonfürednek. Az úgynevezett Balaton ékköve program keretében ugyanis egyszerre három vadonatúj kulturális intézményt adnak át a település úgynevezett reformkori városrészében. Szintén május hetedikétől látogatható a régi fürdőigazgató villájában kialakított Városi Múzeum, majd a hónap végén nyílik az igazi kuriózum, a mostantól exkluzív kiállítóhelyként és rendezvényközpontként működő Vaszary-villa.

A Városi Múzeumban egy olyan speciális helytörténeti gyűjteményt állítanak ki, amely négy téma – a közlekedés, a fürdőkultúra, az Annabál és a kőszínház – köré csoportosítva mutatja be Balatonfüred múltját. A Vaszary-villa –Vaszary Kolos egykori hercegprímás háza – a fürediek számára is sok meglepetést tartogat, ugyanis a második világháborút követően szovjet tiszti nyaralóként funkcionált, így földi halandók még a parkjába sem tehették be a lábukat.

A Vaszary-villa három kiállítással nyit: Vaszary János festőművész – a hercegprímás unokaöccse – életművének bemutatása mellett a debreceni Déri Múzeumból érkezik a Szomolányi-gyűjtemény, valamint bemutatkozik Nádler István festőművész is. Az őszszel Magyarországon először a Vaszary-villában lesz látható a korábban Berlinben már nagy sikert aratott Német egység a Balatonnál című tárlat.

Doncsev Andrástól, a három intézmény működtetésére létrehozott Balatonfüred Kulturális Nonprofit Kft. ügyvezetőjétől megtudtuk, hogy már a nyitás előtt megalakult – művészek, műgyűjtők, kultúrával foglalkozó politikusok – részvételével a Vaszary-szalon, amelynek tagjai ígéretet tettek arra, hogy önkéntes munkájukkal igyekeznek felvirágoztatni az új kulturális intézményt. Többek között Binder Károly dzsesszzenész, Hegedűs Endre zongoraművész, Miklósa Erika operaénekes, Vass László műgyűjtő és Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója is vállalta, hogy fellépéssel, szervezőmunkával, esetleg „celeb-tárlatvezetéssel” kiveszi részét a Vaszary-villa népszerűsítéséből.

A három új „ékkő” teljes rekonstrukciója kétmilliárd forintba került, ebből másfél milliárdot uniós támogatásként kapott a füredi önkormányzat. Doncsev András szerint a 13 ezres lélekszámú kisváros az újonnan nyíló létesítményekkel visszaszerezheti azt a szellemi-kulturális vezető szerepét, amely a reformkorban a Balaton környékén megkérdőjelezhetetlen volt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.