Amikor a tűzfal mozgásba jön

Egy tűzfal is lehet látványosság. Ha nem szürke és omladozó, hanem egy ötméteres fa nő rajta, lépcső fut fel az égbe, netán egy óriás kádban fürdik egy óriás nő.

– A két választás közötti hónapok holt időként nehezednek a művészekre. De én nem törődöm vele. Ignorálom a politikát. Ha nem így tennék, nem is lett volna érdemes belekezdenem az egészbe. Pénz és befolyásos támogatók nélkül amúgy is csak a vakmerőségig elszántak fognak bele nálunk bármibe is. A reménytelenség ellen kerestem a kapcsolatot más országok művészeivel. Nem chateltünk, inkább elküldtük a műveinket egymásnak. Ki mit csinált aznap, jutott-e előbb az álmaiban. Az első két pályázatot a Game 1., 2-t még a myspace-en indítottam, azután láttam, hogy mindenki áthúz a Facebookra, így ott vertem új tanyát. Ott – no és a saját honlapomon – istvanocztos.com – hirdettem meg a Game 3-t. Az első nemzetközi pályázat valóban játék volt – három rajzomat kellett befejezni, újraalkotni –, a harmadik viszont valódi alkotásra hívott: képzőművészeti alkotásokat kértem erzsébetvárosi tűzfalakra – önti rám egyszuszra az „Élő Tűzfalak Budapest” projekt születésének előzményeit Ocztos István, az Akácfa, Dob utca, Klauzál tér házai között bolyongva.

– Harminc-negyven üres, omladozó tűzfal meredezik itt néhány száz méteren belül – magyarázza az építészmérnökből díszlettervezővé, majd képzőművésszé avanzsáló, leendő tűzfalfestő széles mozdulattal határolva a teret.

– Ezek nem foghíjakat körbeölelő házfalak, amelyek idővel eltűnnek, hanem a „homlokzati síkok eltéréséből adódó”, örökre itt maradó hatalmas, kihasználatlan felületek. Kihagyhatatlan lehetőségei az alkotásnak.

Ezek közül választottam ki hármat, majd arra kértem mindenkit, tervezzen ide valamit. Összesen 152 alkotás érkezett a világból Ausztráliától Chiléig és vissza. A pályázók csaknem fele magyar. Néhányan tértől függetlenül alkottak, mások figyelembe vették a történelmi belvárosból adódó sajátosságokat. S ez nem a távolságtól, inkább az érzékenységtől függött. Egy ausztrál lány például egy felfelé araszoló autót álmodott a falra, mások házbelsőt ábrázoló fotókollázst képzeltek ide. De akadt olyan is, aki egyszerűen lángvörösre mázolta volna a falat.

Egy biztos: nem szeretnénk vizuális támadást intézni az itt élők ellen. Nem brutálisat szeretnénk, inkább befogadható kreativitást. A program egyébként nem csupán a szemnek szól. A többnyire rossz állapotban lévő tűzfalakat szigetelnék és korszerűsítenék – beleértve az ereszcsatornák, hófogók, cserepek pótlását, javítását is. A zsűrizett műalkotások egyszerre javítanák az épület fizikai állapotát és esztétikai megjelenését – teszi hozzá Ocztos István.

Az egyelőre még önmagát is formáló „Élő Tűzfal Budapest” csoport felvette a kapcsolatot a kerületi és a fővárosi önkormányzattal is. Az előbbitől 8–10 tűzfal átalakítására kértek elvi engedélyt, az utóbbival az együttműködés lehetőségeiről tárgyaltak.

– Ha egy tíz perc alatt bejárható sugarú körben legalább tucatnyi házfalat borítana műalkotás, akkor az idegenforgalmi attrakcióvá válhatna. Budapest a „festett tűzfalak városaként” olvaszthatná egybe a múltat és a jövőt, egymás mellett mutatva be a magyar és a nemzetközi művészeti törekvéseket. A jelképteremtés világtrend, nekünk se ártana a hidak, a Vár és a Hősök tere mellé odatenni valami új látványosságot – mutat rá az ötletgazda, aki még ennél is messzebbre menne. Kisebb (másfél méteres) vagy életnagyságú (öt méter) maketteken, vándorkiállítás keretében külföldre is elvinné a budapesti tűzfalakat.

Tervei között szerepel egy kulturális adatbázisként működő honlap létrehozása, illetve egy kétnyelvű könyv kiadása Erzsébetvárosról, a tűzfalakról, az alkotásokról és a programról. A kérdés csupán az, hogy akad-e hozzá támogató. Ocztos István bizakodó. Úgy véli, hogy az önkormányzatok, a szakmai befektetők és civil támogatók is megtalálhatják a saját sikerüket a projektben. A keresgélésben sem hagyják őket magukra, hiszen számos bemutatkozó programot szerveznek. Legközelebb az Urbitális Majális keretében, május 15-én vetítik a Dob utca 48. falára a pályázatra érkezett műalkotások néhány tucatnyi, válogatott darabját.

Útbaigazít két turistát, kezet ráz a kávézóba betérő fodrászával, köszönti a babakocsit toló hölgyeket, és közben csendesen mosolyog azon a kérdésen, hogy mit is szólnának tervezett akciójához a helybeliek.

– Miért örülnének neki? Azt hiszik majd, hogy már megint az ő pénzüket csesszük el valami hülyeségre. Azután megszeretik, és mindenhová ilyet kérnek, mintha csak az ő ötletük lett volna.

Simone Yvette Halloran terve a Dob utca 48. tűzfalára
Simone Yvette Halloran és Zselinszky Miro terve a Dob utca 48. tűzfalára
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.