A jóindulatú mesterlövész

„Garasos cigarettát el lehet dobni Horánszkyért is, Istóczy megér egy kabanost, Grünwald egy Kubát. Szilágyiért akárhányszor láttam félig szítt britannikákat eldobva, Apponyiért, Tiszáért, Jókaiért elhajítanak pompásan szelelő regalitásokat, de egy bock erejéig terjedő orátort nem szült a mostoha kor.”

Azt is megírja Mikszáth Kálmán, miért dobálják a képviselők a finom szivarokat a folyosón: odabenn beszéd kezdődik. Ez volna hát az osztályzás mikéntje. Mennél jobb szónok valaki, annál jobb szivart is eldobnak érte. Valóban rendkívüli szivar lehetett az a bock, ha még egy Jókai miatt se lehetett megválni tőle...

A Noran jóvoltából újra megjelent Mikszáth országgyűlési karcolatainak gyűjteménye. A kiadás alapjául két korábbi edíció szolgált. A szöveget az 1969-es keltezésű, Domokos Mátyás szerkesztette, magyar helikonos Mikszáth-sorozatbéli karcolatkötetből vették, Jankó János pazar illusztrációit pedig a mostaniéval hasoncímű 1886-osból, amely a Singer és Wolfnernél látott napvilágot. A fülszöveg nem árul zsákbamacskát. Mikszáth húsz évvel a kiegyezés után írta ezeket a karcolatokat, a kiadói szándék pedig arra irányul, hogy a kötet segítségével vizsgáljuk meg mi is a saját húsz évünket, mármint a rendszerváltozás óta eltelt két évtizedet, „amúgy mikszáthosan”.

Hát, megvizsgáltam, és nem lettem olyan nagyon boldog. Pedig épp a második forduló napján, gyönyörű tavaszi vasárnap délután vettem a kezembe a könyvet, s azt leszámítva, hogy néha elvonszolta magát a háttérben egy-egy személy-, illetve gyorsvonat, meg hogy úgy kétóránként meghallgattam, hogy áll a részvételi arány, szóval mindezt figyelmen kívül hagyva: madarak csiviteltek a fákon, darazsak dongtak az erkélyen, és minden annyira giccsesen nyugodt volt, hogy teljes mellszélességgel tudtam nevetni. Nem is: röhögni inkább. Máskor kuncogni, néha meg bősz „na igen, igen”-ekkel nyugtázni az olvasottakat. És még csak azt sem mondanám, hogy a nevetés e húsz év fájdalmából indult volna el, mert tényleg nem: a nevetés Mikszáthból indult el. Akinek minden egyes mondata zseniális, és aki a „törzsvendég” bennfentességével igazít el a korabeli képviselőházban, bemutatva az épületet, felvonultatva annak minden fontos – neves és névtelen – szereplőjét, helyszínét. A folyosót, amelynek népe több kasztból áll. A karzatot, ahol csupa fontos ember ül, kezdve mindjárt a hölgyekkel, akik „szép feslő rózsabimbók, kinyílt rózsák, kevély liliomok s szerény ibolyák egy csokorban”, s akik többnyire rajongani járnak a T. Házba, többnyire ellenzékiekért, ami nem csoda, hiszen „a nők, hiába, mind ellenzékiek”, ugye. A termet, a büfét, a gyorsírói irodát, „ahol a szellemi toalettet csinálják”, vagyis ahol fésülik, helyrerángatják a beszédeket, mielőtt megjelennének nyomtatásban is.

Mosolyra ingerlő portrékat ad Mikszáth Tisza generálisról, a két törzsfőnökről, vagyis Apponyiról és Szilágyiról, a szónokokról és a „majdnem szónokokról”, a „sokfejűekről”, a „haluskázó” képviselőkről, a képviselőház macskájáról és csízéről – miközben fogynak a lapok, egyre inkább otthon érzem magam a korabeli törvényhozásban. No persze rengeteg a kortárs számára evidenciaszámba menő, a mai olvasónak viszont alighanem ismeretlen képviselői név – még jó, hogy a kötet végén terjedelmes névmutató segíti az eligazodást.

Remek könyv tehát A Tisztelt Ház. Ma is az. Felszabadítóan gúnyos, mégis mikszáthosan jóindulatú: amolyan kedélyesen halálpontos. Mint az anekdotázó mesterlövész. Amiért mégis kissé rezignáltan csukom be a kötetet, az két – közbeni – álkérdés: vajon ki tudná hasonló színvonalon megírni a mai Országgyűlést.

És ki volna az a szónok, akiért akár csak egy mezítlábas Munkást is eldobnék a parlamenti folyóson.

Mikszáth Kálmán: A Tisztelt Ház Noran, 157 old., 1999 forint

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.