Örömnap

Egy híres-hírhedt politikusi beszéd okozta események ihlették színműírásra, amikor lánya osztálya kivonult a Kossuth térre.

Szalay Kriszta évtizednyi intézményes színházi munkát követően nem a hagyományos módját választotta a színházcsinálásnak, amolyan hiánypótlásként hoz létre furcsa dolgokat. Öt éve Down-szindrómás gyerekek és családjuk nehézségeiről, örömeiről írt színdarabot, majd életre segítette a Kapcsolda programot, amelynek során fogyatékkal élő és egészséges gyerekek töltenek együtt egy-egy napot iskolai kereteken belül. Most mozgalomról és ötezer gyerek együtténekléséről álmodik. Május 4-én a Pesti Magyar Színházban mutatja be új színdarabját egy még el nem készült előadással, és darabalakításra, próbára hívja a kíváncsi középiskolásokat, tanáraikat és szüleiket. A tavaszi összpróba pedig októberi Örömnappá alakulhat egy Demjén-dal segítségével.

Szalay Kriszta másfél évtizede szeretne színdarabot írni az iskoláról. Azóta érzi, hogy az oktatási rendszer szétesett, kevés az olyan felnőtt, akire fel lehet nézni, alig akadnak érzelmi kapaszkodók, és egyre inkább hiányzik a közösség. A fiatalok talajtalanok, és az információk tömegében mindenki kétségbeesetten keresi önmagát, szülők, tanárok, diákok.

2006 őszén egy híres-hírhedt politikusi beszéd okozta események ihlették színműírásra, amikor lánya osztálya kivonult a Kossuth térre. Talán az összetartozás érzését keresték, miközben nem voltak tisztában azzal, hogy miben is vesznek részt. A színész-író meg szeretné mutatni, hogy a diákok szerethetők, és egy közös ügyért partnerré is válhatnak, mert az igény bennük van. Így születik meg a GRAMP, azaz a Groups And Many People, amely a Guinness-rekord-kísérletek hasonmásaként tömeges együttlétet jelent, és célja a közös szellemi üzenet. A tervek szerint az októberi bemutató előadás végén az ország különböző iskolái webkamerákkal kapcsolódnak össze, a nézők számára pedig projektor segítségével válik láthatóvá a körkapcsolással kivetített ötezer budapesti és vidéki középiskolás, aki a szereplőkkel és a nézőkkel énekli együtt Demjén Ferenc egyik dalát. A bemutató előadással Örömnapot hirdetnek majd, a további előadásokon pedig az összekapcsolódás felvétele lesz látható.

A színésznő célja nem több és nem kevesebb, mint egy energikus, lelket melengető előadás létrehozása, amivel egy lépéssel közelebb kerülhetünk egy elfogadó, a pillanatoknak örülni tudó Magyarország kialakításához. Ehhez kéri a passzív közönségből résztvevővé alakuló nézők segítségét május 4-én.

Top 5

1. Don Quijote mauzóleum

A budapesti Artus – Goda Gábor társulata a kaposvári c siky Gergely színház stúdiószínházában május 3-án délelőtt fél tizenkettőkor játszik.

2. Casanova Nuovo

Casanova másképp az Új Színház Bubik istván stúdiószínpadán május 4-én este hétkor.

3. A hős és a csokoládékatona

Zenés komédia Várady szabolcs dalszövegeivel és Monori András balkáni muzsikájával a Katona József s zínházban május 5-én este hétkor.

4. Őszi álom

A második ibsenként emlegetett kortárs norvég író, Jon Fosse drámáját a Bárka Színház mutatja be május 7-én este hétkor.

5. Tiszántúli Emanuelle

Szilágyi Gyula szociográfiáját az Ódry színpad Padlásán május 7-én délután háromkor mutatják be színművészeti egyetemisták.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.