Betűtenger

Azt mondják meg nekem, hogy van ez: ül a négyéves gyerek a számítógép előtt, elmélyülten játszik valamit, látom, hogy mozog az ujja a billentyűzeten. Nagyon ügyes, már a harmadik szinten van, pedig csak ma kezdte ezt a játékot.

Nem zavarom, inkább az anyját kérdezem: – Ír-olvas? – Dehogy, sőt attól félek, sosem fog megtanulni! Akkor meg honnan tudja, melyik billentyűt kell megnyomnia?! Egyáltalán, honnan tudja a szabályokat? Az biztos, hogy senki sem olvasta föl neki, sőt, anyja állítja, egyáltalán nem érti, mit hogyan csinál a gyerek. Ő simán kiesne az első körben.

– Miért kell félteni? Nem hallgatmesét?

– Hallgat, persze, nem is aludnael nélküle. De nem fogja később a számítógépezés kiszorítani az olvasást?

Na, erre még nem tudhatjuk a választ. Egyelőre az látszik, hogy soha ennyi gyerekkönyv nem jelent meg, és nem múlt el az érdeklődés irántuk. Az új, digitális nemzedék még csak most nő fel, de mintha nem kevesebbet, hanem többet olvasna a számítógép hatására.

Meglátjuk azt is, hány szülőtgyereket érdekel a hatodik Gyermekirodalmi Fesztivál és Vásár, amelyet a Gyermekkönyvszerzők és Illusztrátorok Egyesülete és a Csodaceruza folyóirat rendez a Művészetek Palotájában április 30-a és május 2-a között. Mert játszani könyvekkel és könyvek között is lehet. Meg találkozni a mesélővel, a könyveket író-illusztráló felnőttekkel, akik olvasnak, mutatnak, rajzolnak, beszélgetnek a kicsikkel meg apával-anyával.

Lesz ajándékkészítés, vetélkedők könyvnyereményekkel, rímfaragó műhely, koncertek, bábelőadás, kreatív műhely. A filmkuckó nevű részen kortárs meseírók megfilmesített történeteit vetítik. Az olvasósarokban, egy fotelban ülve minden könyvet kézbe lehet venni, megtapogatni, képeit nézegetni. Talán még tornyot is lehet építeni belőlük.

TOP 50 Magyar Gyermekkönyv

Az elmúlt 10 év 50 legjobb gyermekkönyve címmel szakmai szervezetek összeállította listát tesznek közzé. Ez a Népszabadság pénteki Top 50 magyar gyermekkönyvmellékletében jelenik majd meg.

Kísérők

A fesztiválon jelentkezni lehet a Családom és egyéb állatfajták című pályázatra. A legjobb pályaművek beküldői közös családi utazásokon vehetnek részt.

Kedves ismeretlen! címmel könyvgyűjtő akciót hirdettek a Csodaceruza munkatársai. Az ajándékba vitt könyvhöz üzenetet lehet írni annak, aki majd megkapja.

Az Európai Unió Szegénység és a társadalmi kirekesztettség elleni küzdelem nemzetközi éve kapcsán a fesztiválhoz kapcsolódik egy illusztrációs és meseíró-pályázat is. Díjkiosztó: április 30-án, délután 3 órakor. Az ehhez kapcsolódó kiállítás még május 13-ig megtekinthető. Mesepiac. Ezt utolsó nap – május 2-án – rendezik a l udwig Múzeumban, azzal a céllal, hogy a gyermekkönyvipar esetleges új szereplői kapcsolatba kerülhessenek a kiadókkal.

Anyák napi Cifra Palota. A Művészetek Palotájának szokásos vasárnapi családi délelőttje összekapcsolódik a könyvfesztivállal.

rófuszkingának az év gyerekkönyv-illusztrátorának a Műve
rófuszkingának az év gyerekkönyv-illusztrátorának a Műve
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.