Aczél szentesítette

Felidézhetjük a belénk égett fakó és szemcsés képkockákat.

A cím persze igaz: az 1959-ben alakult filmklubot, a Balázs Béla Filmstúdiót tulajdonképpen Aczél György szentesítette 1961-ben, pontosabban az ő nevével fémjelzett kultúrpolitika emelte be a hivatalos filmgyártás rendszerébe, na de miért? Gyengécske ezerforintos kérdés bármelyik kvízműsorban. Nyilván azért, hogy felügyelete alatt tarthassa. Mert érezte, hogy a fia tal filmesek minimum merészen gondolkodnak az életről. Ahogy Dárday István filmrendező fogalmazott a közel múltban: „A BBS egy időzített bomba volt (...) generációról generációra fokozatosan teremtette meg és tágította a nyilvánosságot, s tolta ki a politikai határokat.”

A Balázs Béla Filmstúdió idén volt 50 éves, az évforduló legfontosabb eseményeként a Műcsarnok múlt év decemberétől ez év februárjáig tartó kiállítás- és vetítéssorozatot tartott, amelynek egyik hozadéka, hogy a több évig tartó előkészítő munka során a BBS filmjeinek nagyobb részét digitalizálták, s azokat immár a Műcsarnokban található BBS Archívumban is bárki megnézheti.

Visszakacsinthatnak a stúdió első alkotásai: az 1960/61-ben végzett Máriássy-osztály, azaz mások mellett Elek Judit, Huszárik Zoltán, Kardos Ferenc, Rózsa János vagy Szabó István filmjei, a kísérleti munkák, a későbbi dokumentumfilmek, Gazdag Gyula Hoszszú futásodra mindig számíthatunk című filmje vagy a Magyar Dezső-féle Agitátorok. Láthatók az avantgárd mozik: Hajas Tibor Öndivatbemutatója, Maurer Dóra vagy Erdély Miklós filmjei, láthatók Bódy Gábor, Xantus János alkotásai, hosszan sorolhatnánk. Felidézhetjük a filmek körül habzó politikai hercehurcákat, a belénk égett fakó és szemcsés képkockákat: a Fekete vonat utasainak fáradt tekintetét vagy Cseh László autodidakta filozófus és testépítő világból való kivonulásának pillanatait. Felidézhetjük a nehezen felejthető mondatokat, mint amilyeneket például Müller Péter Ex Kódex című filmjében fogalmaz meg valaki: Egy olyan országban szeretnék élni, amelyben a koldusok nappal elkéregetik a rablóktól azt, amit azok éjszaka elloptak tőlük...

Sőt. A Műcsarnok – BBS Archívum és a Magyar Nemzeti Filmarchívum közös gondozásában DVD-sorozat lát napvilágot, így a legfontosabb alkotásokat majd meg is vásárolhatjuk. A sorozat harmadik, most megjelent darabját Kodolányi Sebestyén szerkesztette, egy dokumentumfilm-válogatásban láthatjuk Gazdag Gyula Hosszú futásodra mindig számíthatunk, Szomjas György Nászutak, Dobai Péter Archaikus torzó, Grunwalsky Ferenc Anyaság, Schiffer Pál Fekete vonat és Dárday István Rongyos hercegnő című filmjét. Nézi az ember ezeket a mozikat, és beléfészkelődik az érzés: lassan ismét elővehetnék a kamerát a Balázs Béla Filmstúdió alkotói, mert a világ elé ma sem ártana tükröt tartani.

Infó: A megtekinthető filmek listája és egyéb információk: http://www.bbsarchiv.hu/

Top 5

1. FILM: A legboldogabb lány a világon

A holland–román–francia–japán koprodukcióban készült filmben nyereményautó bonyolítja egy lány hétköznapjait.

2. FILM: Szélcsend

Sas Tamás vitorlásán három nő gonosszá váló asszociációs játéka.

3. DVD: Hacsi –a leghűségesebb barát

Richard Gere és a kutyakölyök.

4. FILM: Emlékezz rám

Történet a szerelem erejéről, a család hatalmáról és a szenvedélyről.

5. FILM: Kínai lány

Mei hátrahagyja monoton mindennapjait és londonba utazik.

 AHosszú futásodra mindig számíthatunk című film is látható a most megjelent dvd-n
A Hosszú futásodra mindig számíthatunk című film is látható a most megjelent dvd-n
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.