Elektronikus jegyszeregy

Ma már felesleges pénztárhoz, közönségszervezőhöz szaladgálni színházjegyért. Kényelmesen, az otthoni heverőn megrendelhetjük vagy megvehetjük. De akinek, mondjuk, kirándulás közben jön meg a (színházi) étvágya, az se rohanjon sehova. Elég, ha előkapja a mobiltelefonját, és van körülötte térerő.

Online-jegyrendelés. Ezt a feliratot majdnem mindegyik színház honlapján megtaláljuk (igaz, a szolnokinál és a szombathelyinél nem, a székesfehérvárinál meg csak foglalni lehet). Pár kattintással már miénk is a belépő. Ráadásul ha helyre szól, magunk választhatjuk ki, hová szeretnénk ülni. Ez különösen ajánlott azoknak a bizonytalankodóknak, akik a hosszas töprengéssel az őrületbe szokták kergetni a jegypénztárosokat. Azt persze nem árt tudni, hogy ha a netes vásárlás révén elektronikus utalványt kapunk, azzal még akad újabb teendő: be kell váltani a megadott pénztárak egyikében.

A kényelmen túl szempont lehet az ár is. A legtöbb színház az InterTickettel szerződött. Ha a teátrum honlapján vásárolunk, általában nem kérnek tőlünk többletpénzt, míg ha a link továbbvezet az InterTicket online jegyiroda lapjára, és ott költekezünk, kezelési költséget számolnak fel: 10%+50 forintot, tételenként. A Jegymesternél nincs ilyen taksa, ahogy a Ticketportalnál sem.

A postázás is – értelemszerűen – megdobja az árat. A Jegymesternél, például a Játékszín honlapján azt olvastuk: a postázásért 1300 forintot kell fizetni, így tértivevényes ajánlott, elsőbbségi formában adják fel a jegyünket. További lehetőség a futárszolgálat, amelynek kilencszáz forint a kezelési és szállítási költsége.

Karosszékből a zsöllyébe! –ezzel a szlogennel hirdeti a kezelési költségmentes, online vásárlási lehetőséget a Nemzeti Színház. A bankkártyával fizetett belépők a színház infopultjánál vehetők át. A teátrum mindent megtesz, hogy megkedveltesse magát a közönséggel, így itt van egy költségtakarékosabb vásárlási mód is: a Nemzeti11 nevű akció. Minden hónap 11-én harminc százalékkal olcsóbban lehet belépőt venni a pénztárakban. Ráadásul ilyenkor a helyszínen és az Andrássy úti irodában is a Nemzeti két-két művészétől vásárolhatunk.) Amúgy a Nemzetibe váltott jegyeket érdemes megőrizni, mert aki május 10-ig a legtöbbet vásárolja, Az évad nézője lehet. Sőt minden hónapban megnyerhető a díszpáholy is. Az a szerencsés nézhet onnan nyolcadmagával egy előadást, akit a „havi minimum négy jegyet vásárlók” közül sorsolnak ki.

Újabb fordulatot jelentett a jegyvásárlásban, mikor bevezették az otthoni belépőnyomtatási lehetőséget. Ezt egyes helyeken (a Ticketportalon keresztül) Hometicketnek nevezik, a budapesti Katona József Színházban (InterTicket) meg E-Ticketnek. A Katonában a fizetés után magát a jegyet PDF-dokumentumban küldik el a delikvensnek. Ez a fájl letöltés után tárolható a számítógépen, és bármikor kinyomtatható. Természetesen egy példányban. Hogy még véletlenül se készüljön belőle duplikátum, arra a vonalkód a garancia, amelyet a színház bejáratánál olvasnak le. Aki a Katona honlapján vásárol online, az nemhogy nem fizet kezelési költséget, de kétszáz forint kedvezményt kap székenként.

A Művészetek Palotájában újabb variáció áll rendelkezésünkre az interneten vásárolt jegyek kiváltására. Az e-mailben kapott voucherrel ugyanis nem kell sorban állni a pénztárnál, hanem a MűPában kihelyezett automatákon ki lehet nyomtatni.

Hátulütő, hogy a kultúrautalványokat, a Hungary Cardot és az üdülési csekkeket csak személyesen lehet beváltani, és gyakorlatilag semmilyen kedvezményt nem vehetünk igénybe a neten, amit igazolni kell (diák, nyugdíjas, pedagógus, helyi lakos).

Az internetes vásárlás mellett a másik – egyre elterjedtebb – opció: a mobiltelefonos. Ennek is több változata van. Az egyik az iziSHOP, amely az InterTicket online jegyirodához kötődik. Ehhez a megfelelő alkalmazást le kell tölteni a telefonra. A jegyek ára azonos a cég online áraival, pluszköltséget jelent viszont a GPRS adatforgalmi díj. A mobilra érkező bizonylatot – amely tartalmazza az előadás adatait, kódját – a színház pénztárában lehet jegyre váltani. Az iziSHOP a bankszámlát terheli, az SMS-jegyvásárlás (mint például az Új Színházban, kimondottan a T-Mobile-használóknak) a telefon egyenlegét. A kezelési költség itt is tíz százalék plusz ötven forintot jelent – jegyenként.

Ha az online-vásárlásnál azzal a felirattal találkozunk, hogy elfogyott minden jegy, akkor azt úgy kell érteni, hogy nincs már neten megvehető belépő. Azaz a pénztárban vagy a színház jegyirodájában még lehet, főként az előadást megelőző napokban, mert akkor viszik vissza a megmaradt tiketteket a közönségszervezők. Gyakran nem is keveset.

Rendhagyó belépő: akár egy SMS-el is megválthatjuk a színházjegyet
Rendhagyó belépő: akár egy SMS-el is megválthatjuk a színházjegyet
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.