Érzészene

Sade: Soldier of Love (Sony Music)

Sade kifejezetten ritkán jelentkezik új lemezzel, legutóbbi stúdióalbumát 2000-ben (Lovers Rock) adta ki. Eddig is esemény volt tehát, ha új koronggal jelentkezett, pláne most, hogy kerek egy évtized szünet után született meg a Soldier of Love. A nigériai születésű brit énekesnő, Sade Adu – polgári nevén Helen Folasade Adu –csapatával karöltve már az első albummal (Diamond Life, 1985) bizonyította, hogy valami egészen különleges az, amit egy-egy dalba beletesz.

Az alap ugyan vérbeli r & b, de ezen felül kapunk egy csipetnyi soul-, blues-, dzsesszés pophangzást is a szerelem különböző fázisait és lelkiállapotait taglaló dalokban. Az ilyenre szokás azt mondani, hogy „Easy Listening”, azaz igazán kellemes a fülnek. Bármikor elővehető, hallgatható, igazi igényes háttérmuzsika. Ha valaki itt megáll, az is megkapja, amit akar. Ha viszont elmélyülünk Sade muzsikájában, szövegeiben felfedezhetjük a szofisztikált oldalát is. És pontosan ez az, ami Sade műveiben állandó: soksok elemből összeálló, elképesztő harmónia, szívvel, észszel összetéve.

Most sincs ez másképp, csupán hangulati váltás érzékelhető, egyfajta komor melankólia kíséri végig a dalokat – ötven körül a szerelmet minden bizonnyal még Sade is másképp éli meg, értelmezi és váltja át dallamokra, mint huszonöt évesen. Ez az újkori sötét hangvétel persze nem riasztó – szó sincs arról, hogy a szerelem katonája feladta volna –, inkább érzéki és titokzatos. Egyszerűen képtelenség tudálékos módon közelíteni a zenéjéhez, nem érdemes rágörcsölni. Adjuk fel, és hagyjuk, hogy „vezessen”. Talán még az első nótánál, a The Moon and the Skynál elgondolkozik az ember, hogy vajon Sting hogyan adná elő ugyanezt, de utána már csak hallgatja. Kellemes kanapé, egy pohár ital és női társaság különösen javasolt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.