Menjünk várost nézni!

Párbeszédet kialakítani általában nem egyszerű, pláne nem majdnem kétmillió emberrel.

Jó Budapesten élni? Jó Budapesten élni! Elhiszem, csak tessék bizonyítani is.

Tavaly akkor figyeltem fel, hogy folyik itt valami, amikor hírét vettem egy este, hogy ásnak a Ferenciek terén. Kiderült, hogy Richard Reynolds, „a nemzetközi gerillakertészkedés brit sztárja” éppen részt vesz az Urbitális Majális nevű városszépítő akcióban. Nos, az idén harmadszorra rendezi meg a Studio Metropolitana „városfejlesztő műhely” ezt az egy hónapos programsorozatot. Budapest közterületeit az együttműködő civil szervezetekkel és alkalmi szerveződésekkel a szokásostól eltérő színekkel tarkítják, hogy tudatosítsák a fővárosban lakókban, miért is jó ott élni, ahol megadatott nekik.

Párbeszédet kialakítani általában nem egyszerű, pláne nem majdnem kétmillió emberrel. Ahogyan a tanár munkája akkor a leghatékonyabb, ha sikerül megtalálnia gyerekek érdeklődésének legkisebb közös nevezőjét a legmagasabb színvonalat képviselve, egy egész város attitűdváltásának kiváltásához nagy találékonyságra és szervezőkészségre van szükség.

Így hát nem elég, ha a programfelelősök megelégednek egy-két témába vágó nyitott konferenciával, Országház-látogatással, belvárosi koncerttel vagy Duna menti légi parádéval: olyan ötletekkel kell előállni, amelyek kimozdítják otthonról az embereket.

Az Urbitális Majális helyszínválasztéka kimeríthetetlennek tűnik, bátran szerveznek grillezést, utcazenélést, kiállítást, mozit köztereken, parkokban, körutakon, háztetőkön, Dunán és beszélgetést a temetőben. Április 30-án a nyitóbulinak Pest hét szórakozóhelye ad otthont. A Romkocsmák éjszakája a szokásos programokon kívül a hét helyszínt (Dürer, Kőleves, Szimpla kert, Tűzraktér, Kuplung, Instant, Corvin tető) felölelő interaktív vetélkedővel várja a lelkes-elszánt bulizókat.

Másnaptól a szervezők kevésbé a városlakók éjszaka ihlette ötletgazdagságára, mint inkább érdeklődésük sokoldalúságára alapozzák programjaikat. Szombat délután a Móriczon kell megnézni fiatal iparművészek ott kiállított munkáit, este a Klauzál téren az I love Budapestet vetítik, vasárnap pedig a föld alatt az ember helye, hogy megfigyelje, hogyan épül a 4-es metró. Elfogadom: másnak a „turistafutás” vagy a kövekbe rejtett titkok megfejtése jelenti azt, hogy jó itt élni. Akkor tegye azt, vagy válasszon mást a www.urbitalis.hu oldalról.

Top 5 Majális

1. Első Nemzetközi Térmenedzsment Konferencia a VAM Design Centerben (Budapest VI., Király utca 26.) 29-én.

2. Az éjféli Kém Színház & koncert a Fővárosi művelődési házban (Budapest XI., Fehérvári út 47.) 29-én este 8-kor.

3. Budapest code. A Da Vinci-kód mintájára felépített interaktív, városismertető játék május 1-jén.

4. Turistafutás. A város futtában is szép! Futás a látványosságok környékén május 1-jén.

5. Kultuszály. A multifunkcionális uszály összeköt művészetet, tradíciót a városlakókkal. Egyszer színpad tánchoz, játékhoz, előadáshoz, máskor pedig ülő-pihenő alkalmatosság. Dán ötlet magyar megvalósítása május 1-jén.

Richard Reynolds a tavalyi Urbitális Majálison
Richard Reynolds a tavalyi Urbitális Majálison
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.